Mi smo dobro i zdravo, isto želimo i vama! naziv je izložbe, koja je otvorena na Korosante, ispred Zavičajnog muzeja Konavala. Autor izložbe, mladi povjesničar, kustos Muzeja i galerija Konavala Marko Vodopija na izložbi je predstavio put Konavljana u Novi svijet, njihovo snalaženje i povezanost s rodnim krajem koja ni danas ne prestaje.

Tako su na izložbi prikazani brojni predmeti koji su iz Amerike dolazili u Konavle, kao i pisma i razglednice, koje su Konavljani slali svojoj rodbini održavajući sjećanje na rodni kraj. Marko Vodopija zahvalio je Tomu Ninkoviću i Niku Kapetaniću na pomoći u stručnom radu.

Zahvaljujući današnjim potomcima iseljenika, brojni predmeti koji su u Ameriku dolazili posljednjih 150 godina, pomalo se vraćaju u Konavle i dolaze u Zavičajni muzej Konavala, gdje postaju dio zbirke iseljeništva te su na ovoj izložbi i prikazani.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić zahvalila je Turističkoj zajednici Općine Konavle na financijskoj pomoći, a predstavnicima iseljeničkih društava na stalnoj pomoći u radu Muzeja i galerija Konavala.

Ovom prilikom otvorena je i izložba Korosante 1959. u suradnji s čilipskom obitelji pok. Kravić Iva koji je u Domovinskom ratu ostao u svojoj kući u Čilipima i spasio kuću od paleža, te na takav način osigurao očuvanje dijapozitiva na kojima su fotografirane Korosante 1959.

Autor fotografija bio je Anton Telich, konavoski iseljenik koji je došao u posjet Čilipima u svibnju 1959. Izložbu je otvorio načelnik Božo Lasić.

Program se nastavio nastupom KUD-a Čilipi, dubrovačkog Linđa i, šećer na kraju, mladim konavoskim bendom Teška vremena, koji je do ponoći držao uzavrelu atmosferu na prepunoj čilipskoj Precrkvi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here