Danas poslijepodne u Ministarstvu zdravstva ministar Vili Beroša sastao se s predstavnicima HZJZ i epidemiolozima vezano uz najavljenu promjenu dokazivanja prisutnosti koronavirusa. Naime, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u ponedjeljak da PCR test više neće biti obavezan, odnosno da će uskoro brzi antigenski test biti dovoljan za dokazivanje covida-19, piše N1.

Razgovarali smo o promjeni strategije i činjenici da su sve zemlje Europe limitirane PCR kapacitetima. S obzirom na pojavu boljih brzih antigenskih testova i njihovu reakciju, epidemiolozi su mišljenja da njihova upotreba doživljava novi vid”, rekao je nakon sastanka Beroš.

“Dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih antigenski testova uz plaćanje HZZO-a u dijagnostičke svrhe na testna mjesta koja se nalaze u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u zdravstvenim ustanovma i ordinacijama”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, dodajući da je dogovoreno i kako će se to financirati.

“Brzi antigenski testovi se više ne moraju potvrđivati PCR-om, osim u slučajevima kada je to zbilja važno i potrebno. Proširujemo mogućnost da se dijagnosticiranje bolesti covid-19 obavlja i brzim antigenskim testovima na širokoj mreži testnih mjesta” dodao je.

Objašnjeno je da će se covid-potvrde na temelju brzih testova moći dobiti samo u zdravstvenim institucijama i ordinacijama privatne zdravstvene zaštite.

Brze antigenske testove radit će i liječnici opće prakse u svojim ordinacijama, otkrio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. ”Testiranje će biti moguće u svim onim ustanovama koje su naši ugovorni partneri s kojima imamo komunikaciju preko CEZIH-a i bit će za to plaćen”, kaže Lucian Vukelić.

“Testovi će biti distribuirani u svima ambulantam koje to žele raditi”, dodao je Vukelić.

“To je potpuno jednako, brzi antigenski test u svrhu toga da ostvarite neko pravo vrijedi 48 sati, a PCR vrijedi 72 sata. Što se tiče trajanja covid-portvrde, tu nema razlike”, kazao je Capak o valjnosti covid-potvrde koja se dobije temeljem brzog testa.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here