Na današnji dan prije 20 godina u 8 sati i 46 minuta ujutro po američkom vremenu, Boeing 767 American Airlinesa udario je u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Petnaestak minuta kasnije Boeing 767 United Airlinesa, udario je u južni toranj svjetskog trgovačkog centra. U idućih sat i pol južni i sjeverni toranj su se urušili.  

Svijet su obišle slike eksplozija, dima, vatre, panike i straha tog 102 minute dugog terorističkog napada kakav se do tada u zapadnom svijetu nije pamtio, a koji je u potpunosti promijenio Ameriku, ali i tijek povijesti cijelog svijeta.

Ove godine obilježavamo 20. obljetnicu tragičnog 11. rujna 2001. godine kada su četiri oteta putna zrakoplova teroristi al-Kaide preusmjerili prema unaprijed određenim metama. Dva su završila u Svjetskom trgovačkom centru, jedan u Pentagonu, a četvrti je let okončao u ruralnom dijelu Pennsylvanije. U napadu 11. rujna poginulo je gotovo tri tisuće ljudi. 

Izvještaj Povjerenstva 911 je pokazao da su napadači pretvorili otete zrakoplove u najveće samoubilačke bombe u povijesti te su izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država. Napadi 11. rujna su relativno najznačajniji događaj koji se do sada dogodio u 21. stoljeću u smislu općih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u toj državi i mnogim drugim dijelovima svijeta.

Napadi su imali ogromne posljedice na svjetsku politiku. Bili su osuđeni širom svijeta, a oko mjesec dana kasnije SAD su povele koaliciju međunarodnih snaga u Afganistanu u potragu za snagama Al-Qaide. Pakistan se odlučno pridružio SAD-u u borbi protiv Osama bin Ladena i Al-Qaide. Ustupio je američkim trupama niz vojnih aerodroma i baza za njihov napad na Afganistan. Pakistan je uhitio preko 600 navodnih članova Al-Qaide i predao ih u ruke SAD-u.

Mnoge države su uvele stroge antiterorističke zakone i poduzele korake u sprječavanju financiranja terorizma uključujući i zamrzavanje bankovnih računa koji su bili pod sumnjom da se koriste u svrhu financiranju terorizma. Policijske i detektivske agencije su poboljšale suradnju u cilju da se osumnjičeni teroristi uhite, te da se razbiju osumnjičene terorističke organizacije širom svijeta. Ovaj proces je bio kontroverzan obzirom da su nekim državnim sigurnosnim službama povećane ovlasti, a što je dovelo do smanjivanja nekih građanskih prava.

IZVOR: wikipedia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here