Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u Hramu je kršćanski blagdan kojim se slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu da ga, kao prvorođenca obredno prikažu Bogu. Kandelora, blagdan koji se slavi 2. veljače, u Dubrovniku je povezan uz otvaranje Feste sv. Vlaha, kada se ispred Parčeve crkve na središnjem gradskom trgu okupe brojni vjernici i svečevi štovatelji, a biskup dubrovački pročita molitvu Laus, pusti bijele golubice, kada se začuju zvuci predrage himne, a festanjuli podignu mili barjak nebeskog zaštitnika.

Od blagoslova svijeća i procesije, taj je blagdan u Hrvatskoj nazvan Svijećnica. U Dalmaciji i drugdje na Jadranu taj blagdan od davnina nazivaju Kandelora (od latinskog candella- svijeća), a u Slavoniji Svitlomarinje.

Kandelora ujedno označava i dan otvoranja Feste sv. Vlaha. Otvaranje Feste sv. Vlaha bit će na Kandeloru (Svijećnicu), 2. veljače (utorak) pred zbornom crkvom sv. Vlaha u 15 i 30 sati. Nakon čitanja drevnoga Lausa, prinosa darova tržnica, podizanja Svečeva barjaka uz himnu te puštanja.

Nakon otvaranja Feste uslijedit će svečana molitva Večernje u katedrali Gospe Velike u 17 i 30 sati na kojoj će biti izlaganje relikvija Sv. Vlaha, a kratko razmatranje održati će mons. Marin Barišić.

Dan Grada Dubrovnika i proslava Feste sv. Vlaha, zaštitnika Grada i Dubrovačke biskupije, i ove godine će se, kako je već najavljivano, zbog epidemioloških razloga proslaviti uz određena ograničenja, poštujući propisane epidemiološke mjere.

Središnje svečano euharistijsko slavlje bit će pred katedralom Gospe Velike u 10 sati na sam blagdan 3. veljače. Ove će ga godine predvoditi će kardinal Blase Cupich, nadbiskup Chicaga. Na euharistijskom slavlju pjevat će Katedralni mješoviti zbor i Mješoviti zbor župe sv. Križa iz Gruža, uz vodstvo prof. Maje Marušić.

Nakon euharistijskog slavlja održat će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika. S obzirom na epidemiološku situaciju, kao i prošle godine sudjelovanje na samom euharistijskom slavlju i procesiji bit će moguće isključivo uz akreditaciju, stoga će se zainteresiranima omogućiti da se od utorka 1. veljače prijave za preuzimanje akreditacije preko poveznice prijave.festa.hr ili telefona 091/323-3927.

U popodnevnim satima predviđen je tradicionalni pozdrav barjaka biskupu i katedrali u 15,30 sati pred katedralom i njihov pozdrav s Gradom, te naposljetku euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha u 18 sati koje će također predvoditi propovjednik Trodnevnice fra Leopold Mičić.

Svečano euharistijsko slavlje, procesiju i izvijanje barjaka prenosit će se preko mrežne stranice www.festa.hr kao i preko drugih televizijskih i radijskih postaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here