Patronažne sestre Domova zdravlja naše Županije danas su se okupile na šetnici u Uvali Lapad gdje su građanima mjerile tlak, šećer i davale savjete za zdraviji život. Tako su obilježile Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se obilježava u cijelome svijetu 12.svibnja.

-Moje kolegice, patronažne sestre koje djeluju i rade u kući bolesnika, rade više na prevenciji zdravlja, ali vode i brigu o kroničnim bolesnicima. I tijekom pandemije kroz ove dvije godine kontinuirano su djelovale i radile, ali prema želji bolesnika ili rodilja. Bilo je različitih situacija. Neki su htjeli da im dolaze u kuću, neki to nisu htjeli ni slučajno, ali one su dosta snalažljive pa su čak s rodiljama radile preko videopoziva, pa su na taj način imale uvid u zarastanje pupka bebice ili neki drugi zahtjev rodilja. Sve sestre koje su radile u zajednici su zapravo djelovale cijelo vrijeme, skrb nije nikome bila uskraćena, kazala nam je pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik za sestrinstvo Vedrana Iveta.

Medicinskih sestara u svim zdravstvenim ustanovama nedostaje, a Iveta kaže kako se sad, nakon pandemije o tome više govori, ali kako već duži niz godina nedostaje medicinskih sestara i tehničara, osobito u bolnicama.

-Dugi niz godina sam u zdravstvenom sustavu i oduvijek fali medicinskih sestara i tehničara. Rijetko koja država zapravo zadovoljava onaj standard medicinskih sestara prema broju kreveta. Posao je zahtjevan i odgovoran, a to nije baš prepoznato u javnosti. Osobito u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, u bolnicama. Mi smo danas samostalna i licencirana profesija, a onda smo i odgovorne za poslove koje obavljamo samostalno, kazala nam je Vedrana Iveta.

S obzirom da je dugi niz godina radila u Općoj bolnici Dubrovnik, a sad je u Domu zdravlja zanimalo nas je je li lakše raditi u primarnoj ili sekundarnoj zdravstvenoj skrbi.

-Dugo sam radila u bolnici i bilo mi je teško preći u primarnu zdravstvenu zaštitu. Izgledalo mi je to u početku na prvu puno lakše. Razlika je što su intervencije drugačije. Možda nije akutnost rada kao u bolnici da odmah treba djelovati. Ovdje se traže neke druge osobine, kao što su dobre komunikacijske vještine, empatičnost, i strpljivost, jer je to onaj prvi dodir sa zdravstvom. U bolnici često zbog akutnih situacija, gdje se odmah mora djelovat intervencijski, tek naknadno dolaze do izražaja ove druge osobine. Posao je drugačiji, ali je zahtjevnost posla jednaka, zaključila je Iveta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here