Danas se slavi blagdan sv. Josipa, koji je odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Papinskom odlukom »Quemadmodum Deus« Pia IX. 8. prosinca 1870. proglašen je zaštitnikom katoličke crkve. U Dubrovačkoj republici od 1521. svetkovina svetog Josipa slavi se kao zapovjedni blagdan. Iako se u većini zemalja ovaj dan posvećen očinstvu i ulozi očeva u odgoju djece i društvu obilježava treće nedjelje u lipnju, Hrvatska i još neke zemlje izabrale su upravo blagdan Isusovog oca Josipa.

Na današnji dan tradicionalno u Stonu se održavaju Dani kamenica, a svi masovno hrle na Pelješac, kako bi kušali kamenice iz malostonskog zaljeva.

Tragovi uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu postoje još iz razdoblja rimske vladavine ovim prostorom. Prvi pisani dokumenti o izlovu školjaka potječu iz 16. stoljeća, a o uzgoju iz 17. stoljeća.

Rimljani su tvrdili da su sve školjke, pa tako i kamenice, najbolje u mjesecima koji u svom rimskom nazivu imaju slovo r –januariusfebruariusmartiusseptemberoctobernovember december, a od svih njih kamenica je najpunija i najsočnija upravo u  trećem mjesecu, i to baš oko blagdana sv. Josipa, 19. ožujka.

Kamenice se mogu spraviti na više načina: na gradelama, pohovane, zapečene sa sirom u pećnici, na juhu…ali su ipak najukusnije same s malo limuna, freško izvađene iz mora.

Upravo tako će se danas većina ljubitelja ove školjke na Pelješcu sladititi, naravno uz dobro pelješko vino.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here