Direktor Fortenove Fabris Peruško komentirao je sinoć u Dnevniku NoveTV stanje na tržištu hrane.

Peruško je komentirao i stanje na tržištu hrane. Zbog ruske invazije i prekida dobavnih lanaca Europskoj uniji prijeti nestašica pšenice i ulja. “EU uvozi 80-ak posto iz Ukrajine i Rusije”, rekao je. Što se tiče našeg neposrednog područja u kojem posluje Fortenova, Peruško kaže kako je tvrtka s uljima prisutna u Srbiji i BiH te ima dvije tvornice koje se bave proizvodnjom što pokriva 70 posto potreba cijele regije. Ističe kako se i sirovina proizvodi ovdje, u Slavoniji i Vojvodini.

Na pitanje hoće li rasti cijene, odgovorio je: “Mi kao Fortenova imamo dovoljno osiguranih rezervi za normalnu potrošnju. Vidimo emocionalno preveliko kupovanje ulja, ta psihologija se prenosi s nekih drugih tržišta. Imamo dovoljno rezervi za normalnu kupovinu. Vjerojatno ćemo ograničiti jednokratnu kupovinu. Moramo osigurati da nam kupci iz drugih zemalja ne dođu i potroše zalihe”, kazao je i dodao kako bi se takvim restrikcijama sprječavao taj emocionalni efekt.

Kazao je kako je tvrtka do sad pratila vladine mjere cijenama hrane, no dodaje: “Ako dođe do daljnjeg povećanja cijena morat ćemo pratiti”, rekao je.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here