Velika Britanija jučer je ukinula sve mjere, a prvi avioni s Britancima su počeli stizati u Hrvatsku. Zasad su na snazi pravila za ulazak Britanaca u Hrvatsku ista kao i za sve turiste iz trećih zemalja: dokaz da su primili oba cjepiva, negativan PCR ili brzi antigenski test ili dokaz da su preboljeli koronu, piše portal Index.hr.

Međutim, kako Index doznaje od dobro upućenog izvora iz HZJZ-a, oni razmatraju mogućnost da od svih Britanaca, bez obzira na to jesu li cijepljeni, zatraže negativan test na koronu prilikom ulaska u zemlju. No, zasad se to tek razmatra i još uvijek nisu donijeli odluku o tome. Taj se kriterij vjerojatno ne bi odnosio samo na Britance, nego i na neke druge državljane trećih zemalja. Epidemiologe brine i dolazak Rusa, koji sada kao i Britanci ulaze u zemlju ako zadovolje jedna od tri kriterija – cijepljenje, preboljenje ili test.

S druge strane, od izvora iz Stožera doznajemo kako prvo HZJZ mora predložiti mjere te ih tek onda Stožer potvrđuje, kao i da su sad na snazi pravila koja smo već naveli.

“Činjenica je da nam Britanci dolaze u županije koje su najlošije po brojkama”, rekli su nam iz Stožera te naveli da će i dalje pratiti razvoj situacije i vidjeti što će im HZJZ predložiti.

HZJZ će po svemu sudeći predložiti da se bez obzira na cijepljenje, iz nekih zemalja izvan EU među kojima će svakako biti Velika Britanija, kao osnovni kriterij uvede negativan test bez kojega neće biti moguće ući u Hrvatsku.

Kako smo neslužbeno doznali, Stožer je, ako dobije takav prijedlog HZJZ-a, sklon donijeti odluku koja bi išla u istom smjeru, kako bi se zaštitila turistička sezona. 

“Moramo biti svjesni da Britanci većinom dolaze u Dalmaciju, gdje imamo veliki postotak necijepljenih i lošiju epidemiološku situaciju. O tome moramo voditi računa. Broj britanskih turista koji dolaze u Hrvatsku je iz perspektive Velike Britanije relativno mali, ali se za naše okvire radi o velikom broju”, rekao je Indexov izvor iz Nacionalnog stožera. 

Više pročitajte ovdje.

FOTO:Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here