Suvremena umjetnica Kristina Kojan Goluža, doc. dr. art na Odjelu za umjetnosti i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku donirala je Umjetničkoj galeriji jedan svoj rad koji se – izdaleka – čini iznimno udoban i dlakav! Izbliza je dojam posve drukčiji. Keramička skulptura-objekt u obliku polukružne fotelje prepuna je šiljatih oblika koje fingiraju „dlakavu“ deku. Fascinira taj pogled izbliza kad se shvati kako je riječ o ručno izrađenim komadićima keramike koje je umjetnica zašila na osnovnu strukturu stolice.

  • -Nešto što je izdaleka sinonim za mekoću i podatnost u pogledu izbliza postaje struktura koja je najviše nalik bodljama, koja je negostoljubiva i pomalo prijeteća. Izokretanjem uvriježenih obrazaca posredstvom vizualnog jezika umjetnica preispituje predrasude, obzor očekivanja, intimne doživljaje… – zapisuju uz zahvalu na donaciji, iz Umjetničke galerije Dubrovnik.
  • Dodaju i kako je ovaj originalni rad do Galerije stigao na originalan način – uz pomoć kombiniranog prijevoza traktora i kombija.
Kristina Kojan Goluža / BEHArrrrTER SESSEL (Dlakava stolica) / 2004.keramika / 100 x 100 x 100 cm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here