Ovih dana veoma zabrinjavajuće informacije dolaze iz hrvatskih bolnica koje traže pomoć u opremi i kadrovima, a osobito je kritično u Šibeniku koji će, zbog popunjenosti svojih kapaciteta, najteže covid pacijente slati u druge zdravstvene ustanove. Šibeniku su već lani iz dubrovačke opće bolnice ustupljena dva respiratora, ali zbog vlastite kadrovske potkapacitiranosti, Dubrovnik ne može ovoga puta pomoći Šibeniku slanjem svojih zdravstvenih djelatnika.

– I u dubrovačkoj općoj bolnici mi iz dana u dan organiziramo posao, jer nam je skoro 50 medicinskih sestara i ostalog osoblja izvan sustava, zbog covida. Većina njih bi se trebala vratiti na posao oko 10. siječnja, te i sami velikom umješnošću pokušavamo zadržati dobro funkcioniranje našeg bolničkog sustava – kazao nam je u telefonskom razgovoru dr. Mario Bekić, ravnatelj dubrovačke opće bolnice koji podsjeća kako naša bolnica raspolaže sa 17 respiratora, te 6 transportnih i 10 uređaja za anesteziju, kao i 13 uređaja za brzi protok kisika.

– Ali, ljudi često zaboravljaju kako ti možeš imati stotinu respiratora, ali je pitanje čemu će oni poslužiti ukoliko nemaš dovoljan broj osposobljenih liječnika da ih nadzire – dodaje, uz napomenu kako je to kod nas dosad ujednačeno.

Na zabrinutost zbog dojma kako jako malo osoba koje dođu na respirator preživi, odgovara:

– Nedavno smo proveli istraživanje i došli do zaključka kako je preživljavanje u dubrovačkoj općoj bolnici između 25 i 27 posto. Ja sam svjestan da je svakom čovjeku koji izgubi sebi dragu i blisku osobu najteže, i da nije to uopće popularno govoriti, ali mislim da u Dubrovniku taj prosjek nije gori nego u drugim hrvatskim bolnicama. Moramo biti svjesni kako se na respirator priključuju pacijenti koji su u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, nekima se situacija tako brzo pogorša, nakon dana liječenja kod kuće, da se sve kad stignu u bolnicu dogodi neočekivano brzo. Covid je takva, jako nepredvidljiva bolest.

U dubrovačku opću bolnicu se dnevno primi između 6 i 8 novih pacijenata, a u prošli ponedjeljak, kad je krenula uzlazna linija bilo ih je čak deset.

– Jučer je na bolničko liječenje primljeno 5 novih covid pacijenata i od njih je samo jedan cijepljen. Četvero ih je necijepljenih. Danas imamo sveukupno 57 hospitaliziranih na covid odjelu, 6-oro pacijenata je na respiratoru i imamo na žalost dvije preminule osobe – kazao je dr. Bekić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here