Unatoč omikronu zbog kojeg se mnoge europske zemlje zatvaraju, Hrvatska za nadolazeće blagdane ne bi trebala postrožavati mjere. Čak dapače, neke će i popustiti, što je potvrdila Alemka Markotić s kojom je razgovarao RTL-ov novinar, Goran Latković.

“Razgovarali smo da bi na Badnjak i na Staru godinu to bila opcija, a za dalje to su mjere koje obično raspravljaju i pregovaraju epidemiolozi”, kazala je Markotić.

Na pitanje postoji li mogućnost da kada omikron postane dominantan da dođe do novih zatvaranja Markotić je odgovorila kako “sve zemlje prate situaciju. Neke su zemlje više puta uvodile lockdown, a mi smo bili stava da pravila ponašanja, mjere koje propagiramo dvije godine, a to su: distanca, nošenje maski tamo gdje treba, dezinficijensi mogu držati stvari pod kontrolom”.

“Omikron se pokazuje kao iznimno brza varijanta. Ono što može zabrinjavati su migracije koje će uslijediti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i skijaška sezona. Vidjet ćemo što će se događati”, pojasnila je Markotić.

Osam je slučaja omikrona potvrđenih u Hrvatskoj, a za još je desetak slučajeva u analizi u HZJZ-u i čekaju se informacije od Europskog centra za prevenciju bolesti, potvrdila je Markotić.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here