Nakon što je dubrovačka bolnica ostala bez barokomore koju je imala
u najmu, u dubrovačkoj javnosti je odjeknula vijest da takvu uslugu od prije nekog vremena nudi Poliklinika Marin med i primarno laičko povezivanje ovog uređenja uz probleme koje mogu imati ronioci, mijenja se nakon razgovora s liječnicima koji preporučuju tretmane u barokomori u širokom dijapazonu bolesti. U razgovoru s dr. Nikšom Kojićem iz Poliklinike Marin med, saznajemo zbog čega su se tretmani u barokomorama nametnuli kao svjetski zdravstveni trend, osobito u ovom covid vremenu.

-Barokomora ili točnije HBOT (hiperbarična oksigenoterapija) ima izrazito široku primjenu u suvremenoj medicini, ne samo za liječenje dekompresijske bolesti kod ronilaca – ističe dr. Kojić, dodajući:

Početkom ove godine na Klinici su instalirane dvije jednomjesne barokomore vodećeg svjetskog proizvođača Perry. Interes i potreba za tretmanima je velika baš zbog toga što je primjena hiperbarične oksigenoterapije izrazito široka. Manjak kisika je štetan za svaku stanicu organizma, Hiperbarični kisik je  lijek i može ispraviti poremećaje nastale manjkom dobave kisika stanicama ljudskog organizma. Pojačana dobava kisika u potrebita tkiva se vrši u barokomori udisanjem 100% kisika pod tlakom od prosječno 2,0 do 2,5 bar-a. U svijetu,tretmane barokomore koriste i zdrave osobe koje mogu i žele ulagati u svoje zdravlje, dakle hiperbarična oksigenoterapija nije namijenjena samo za liječenje već i za unapređenje našeg zdravstvenog statusa.

Slijedom toga molim te za pojašnjenje za što se sve barokomore koriste i u kojim bolestima daju najbolje učinke?

-Osim hitnih stanja kao što je naprimjer trovanje ugljičnim monoksidom, dekompresijska bolest  te još nekih drugih stanja gdje je upotreba barokomore nezamjenljiva, kod brojnih drugih bolesti primjena hiperbaričnog kisika dovodi do značajnog poboljšanja ili cijeljenja. Samo neki od primjera su: dijabetes sa komplikacijama kao ulkus, neuropatija, arterijska periferna bolest, aseptička nekroza kosti, usporeno zaraštanje prijeloma, posttramatski distrofični sindrom – Sudeck, infekcije tkiva, brojna stanja u neurologiji, otorinolaringologiji i oftalmologiji. U internoj medicini Chronova bolest, ulcerozni kolitis. Kako sam već rekao, indikacijsko područje Hiperbarične oksigenoterapije je zaista široko te osim klasičnih indikacija u posljednje vrijeme svjetski je trend Anti Aging točnije Reverse Aging kirištenjem barokomore. Ova pandemija  Covid- 19  je iznjedrila novu bolest post Covid 19 ili Long covid gdje se upotreba barokomore pokazuje kao vrlo vrijedna neinvazivna metoda za poboljšanje zdravlja i uklanjanja smetnji kod posljedica Covid 19 infekcije .  

Zašto uz pacijenta koji boravi u barokomori uvijek mora biti tehničar, naime, što se događa u organizmu i može li to biti opasno?

-Poliklinika Marin Med posjeduje dvije jednomjesne akrilne barokomore, a kako komora nije “zatvorena” metalna već “otvorena”, prozirnih stijenki, ventilirana neugoda za pacijenta je svedena na minimum. Pacijent leži na ugodnom ležaju u komori te ako želi, može gledati tv programe po svom izboru. Uz pacijenta je uvijek tehničar koji nadgleda proces terapije te komunicira sa pacijentom i vodi ga kroz terapijski postupak. Terapija nije opasna jer postoje sigurnosni automatizmi u komorama uz stalni nadzor tehničara. Kisik pod tlakom otopljen u plazmi dopire i do najudaljenijih stanica čak i dalje od kisika prenošenog eritrocitima . Veliki broj bolesti u svojoj osnovi ima hipoksiju i hipoksemiju (nedostatak kisika) u organima, tkivima i stanicama, uzrokovan različitim mehanizmima. Kako je nedostatak kisika poguban za svaku stanicu organizma, hiperbarični kisik je lijek i ima zadatak da ispravi ove poremećaje. Suzbijanjem hipoksemije je moguć popravak hipoksične štete na tkivima, smirivanje upale te oporavak organizma.  

Moraju li odlasku u barokomoru prethoditi neke pripremne radnje ili pregledi pacijenata?

-Da, prvi put se u barokomoru ulazi tek nakon pregleda liječnika, to je standardni pregled gdje se vidi i provjeri indikacija za liječenje a uz osnovni pregled  obuhvaća i neke pretrage kao što su EKG, mjerenje krvnog tlaka, snimak ili pregled pluća.

Tko ne smije koristiti barokomoru? Jeste li imali slučajeva da
ljude unutra uhvati panika od zatvorenog prostora ili nekakve druge neugodnosti te koliko je vremena tada potrebno da se prekine s terapijom? Pripremaju li se pacijenti i psihički za to?

-Vrlo rijetka medicinska stanja su kontraindikacija za barokomoru, gotovo svi je mogu koristiti bez straha. Poneki pacijenti su uzbuđeni kod prvog tretmana, ali kroz razgovor i pratnju tehničara sve bude u redu. Kod nas je klaustrofobija svedena na minimum, jer je komora prozirna. 

Jesu li barokomore ipak jedan medicinski nadstandard, obično se
preporučuju u većem broju terapija, koliko je slijedom toga ona​
dostupna ljudima?

-HBOT je osnovna  terapija, standard kod nekih stanja, ali i vrlo važna dodatna terapija. Broj terapija ide po raznim dijagnozama i do šezdesetak tretmana, ali svaki pacijent odlučuje za sebe, osim “standardnih indikacija” sadašnji svjetski trend je terapija barokomorom za post Covid-19 tegobe te sprječavanje starenja, demencije i svekolikog propadanja koju nosi starija životna dob.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here