Prošle su dvije godine od razornog zagrebačkog potresa, a obnova donjogradske jezgre ostala je na slovu “O”. Da, pripreme su u tijeku, započele su nedugo nakon što je grad u hladno, nedjeljno jutro 22. ožujka zatreslo 5,5 stupnjeva po Richteru – i još uvijek traju.

Nedavno je najavljeno rušenje gradskog rugla, svima znanog zagrebačkog Godota na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice, a dok čekamo da se to desi, svoj sud o neshvatljivo sporom procesu obnove grada daje Nikolina Šimunović, dubrovačka umjetnica sa zagrebačkom adresom. Njezina instalacija “Obnova” posvećena je potresom uništenim donjogradskim dimnjacima i stiliziran podsjetnik na tužno lice grada – piše Gloria.

“Instalacija interpretira moje nezadovoljstvo s pozicije umjetnice i građanke Zagreba. Iz dimovodnih cijevi “raste” moje samoniklo bilje kao kritička refleksija na neučinkovitost obnove grada”, kaže akademska slikarica koja već nekoliko godina izlaže u zemlji i inozemstvu, a radi i kao nastavnica likovne kulture u jednoj osnovnoj školi.

…Dubrovačka kreativka stvara mala čuda od odbačenih krhotina iz zapuštenih donjogradskih zdanja iz čijih pukotina koja presijecaju zapuštena pročelja, već dvije godine raste trava.

Nikolina Šimunović nudi umjetničku maštu i nadu u zamjenu za zbilju, jer ranjeni Zagreb zasad ima samo angažirane umjetnike i vjeru u bolje sutra.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here