Udruga antifašista Dubrovnik obilježila je Međunarodni Dan žena tako da je tijekom jutra položen vijenac na grob Kate Radeljević na groblju Boninovo.

U večernjim satima održano je druženje u prostorijama Udruge uz čitanje prikladne poezije posvećene ženi. Poeziju je čitala gospođa Antonije Vlašić.
Prisutne su pozdravile dr. sc. Radmila Šutalo, predsjednica Udruge antifašista Dubrovnik i gđa. Lucija Šalja u ime Kluba 65+.

Na Facebook profilu Udruga antifašista Dubrovnik objavili su:

Međunarodni dan žena nas uvijek iznova podsjeća na teška vremena u kojima su se velike i hrabre žene borile za ravnopravnost, i elementarna ljudska prava. Davne 1857. u New Yorku, 8. ožujka u štrajk su stupile radnice u tvornici tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene.

U toj velikoj grupi žena i majki hrabrosti zasigurno je upisano i ime naše Kate Radeljević – hrabra žena i majka, dubrovačka revolucionarka i prvoborac izgubila je u Drugom svjetskom ratu supruga Bruna, revolucionara i borca za prava radnika koji je ubijen u Jasenovcu, i kćeri, partizanke i prvoborce: studenticu Mariju i učenicu dubrovačke preparandije Anušku.

I u tim teškim gubicima, ona je ostala uspravna – velika kao sloboda i pravda za koju se borila, opredijelivši do kraja sebe i svoju obitelj antifašizmu i težnji za ljudskijim i pravednijem životom za sve.

U sjećanje na Katu Radeljević, a na sve žrtve žena i majki svijeta kroz cijelu povijest, čestitamo vam Međunarodni dan žena, 8. Marta, s jedinom željom da se zla ratova ne ponavljaju, a da uspomene, poput ove na Katu Radeljević, čuvamo.
Vječna slava i hvala našoj Kati Radeljević i svim našim ženama!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here