Telekomunikacijski stručnjak te stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja Đuro Lubura, komentirao je za HRT hakerski napad na A1.

– Nasreću, u konkretnom slučaju radi se samo o podacima koji su manje-više javni za veći broj građana – imenu, prezimenu, OIB-u, adresi i telefonskom broju. Ime, prezime, adresa i OIB su dostupni za svakog vlasnika ili suvlasnika trgovačkog društva, za svakog člana uprave, za svaku osobu koja se ikad kandidirala na izborima, za svakog vlasnika nekretnine. To nisu neki izrazito tajni podaci, pogotovo nakon što smo promijenili JMBG u OIB. Mogli su biti, ali nisu nasreću ili nisu zahvaljujući ljudima koji se brinu o sigurnostima u A1, kazao je Lubura.

Na pitanje što korisnici trebaju napraviti kada budu obaviješteni da su žrtve napada Lubura je rekao kako ustvari ne mogu napraviti ništa.

– Moraju samo možda samo malo pojačati pažnju da se ne bi dogodilo da netko ne zloupotrijebi njihovo ime, prezime  i OIB, ali vrlo vjerojatno se to neće dogoditi.

Upitan kako hakeri djeluju nakon što su došli do podataka Lubura je rekao kako vrlo često kod ovakvih napada hakeri traže neku vrstu otkupnine od tvrtke koju su napali.

– Moguće da to je pozadina informacije koja se popodne pojavila u medijima da se haker javio A1. Ja nemam tu informaciju, ali vrlo često to bude motiv. Ustvari oni nemaju što drugo napraviti s tim podacima, ništa pametno ne mogu napraviti s mojim imenom, prezimenom i OIB-om, osim da ucjenjuju A1. Njima će nastati reputacijska šteta, istaknuo je Lubura.

Valja biti potpuno iskren – ovakve stvari se događaju svugdje u svijetu, da su se događale i kod nas, da su se dogodile već više puta svim operatorima. Nije ovo niti prvi, ali nije nažalost niti zadnji slučaj da hakeri uspiju doći do naših osobnih podataka ili drugih vrijednih podataka kompanije, naglasio je Lubura.

Podsjetimo, iz agencije HAKOM potvrdili su danas poslijepodne da im je telekom A1 Hrvatska prijavio incident u obliku neovlaštenog pristupa sustavu i prijetnje objavljivanja neovlašteno stečenih podataka te su poručili da telekom sve korisnike čiji su osobni podaci potencijalno kompromitirani ima obvezu izravno obavijestiti.

I iz samog A1 Hrvatska su u objavi ranije u srijedu oko tog incidenta istaknuli da će obavijestiti sve korisnike koji su time zahvaćeni, kao i da se radi o manje od 10 posto njihovih korisnika, a izloženi podaci su ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona, ali ne i informacije o bankovnim karticama i računima jer to nije dostupno u navedenoj bazi podataka.

FOTO: Screenshot Dnevnik HTV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here