U Lumbardi su jučer u more puštene dvije glavate želve, koje su ozlijeđene pronađene na Korčuli, a oporavljale su se u Centru za oporavak morskih kornjača – Aquarium Pula. Njihov povratak na lokaciju na kojoj su nađene organizirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske.

Dvije glavate želve (Caretta caretta), imena Luka-Amadeo i Mini Koko, pronađene su i spašene u akvatoriju otoka Korčule. Obje su kornjače prebačene u Centar za oporavak u Puli te su, nakon oporavka jučer puštene u more na plaži Vela pržina u Lumbardi pred mnogobrojnim mještanima i posjetiteljima.

Glavni cilj izvođenja manifestacije povratka morskih kornjača u prirodu je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja morskih kornjača na području cjelokupne obale Jadranskog mora. Morske kornjače izložene su ljudskim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku kao što su: otpad u moru, klimatske promjene, protuzakoniti lov, pomorski promet, izljevi nafte, umjetna rasvjeta, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, te destruktivne ribolovne tehnike. Morske kornjače ubrajaju se među najugroženije životinjske vrste, te su strogo zaštićene u Republici Hrvatskoj temeljem Zakona o zaštiti prirode, odredbama Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama i brojnim nacionalnim te međunarodnim propisima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here