Na današnji dan prije točno dvije godine u Dubrovniku je odjeknula vijest,kako je jedna osoba zaražena koronavirusom. Bila je to Konavoka Marija Maša Banac koja je u Općoj bolnicu Dubrovnik, a potom i u Studentskom domu, gdje je organiziran stacionar za izolaciju, provela ukupno 42 dana, oporavljajući se od tada nove i nepoznate bolesti.

Prvozaražena u našoj Županiji poručuje – Ostanite doma, ovo nije gripa!

Već početkom ožujka 2020. počele su se uvoditi mjere zaštite, a uslijedilo je i potpuno zatvaranje. “Ostani doma” bila je parola koja je iskakala sa svih ekrana, a civilna zaštita pobrinula se da na ulicama ne bude okupljanja.

Virus je u Dubrovnik stigao najvjerojatnije avionom, jer je prvozaražena bila zaposlenica Zračne luke Dubrovnik, a uskoro je i više djelatnika s aerodroma pokazalo simptome bolesti.

REPORTAŽA iz COVID-19 centra u Čokolinu

Sad je gotovo nevjerojatno da su se tada uzorci vozili svakodnevno u Zagreb, gdje su se u klinici Fran Mihaljević testirali.

IGOROV DNEVNIK: do Zagreba s vatrogascem odnio uzorke za koronu, vratio medicinsku sestru, studenta i psicu

Pandemija je promijenila dotadašnji način života. Sva događanja i aktivnosti su zaustavljene. Zatvorili smo se u svoje domove, poslove obavljali preko ekrana. To je donijelo mnoge loše posljedice po mentalno zdravlje, ali i ubrzalo proces digitalizacije javne uprave. Financijske posljedice osjetili su svi, kojima je izvor prihoda vezan uz turizam, a to je direktno ili indirektno 90 posto stanovništva naše županije.

Pandemija opada u cijelom svijetu, zahvaljujući cjepivima, a svi se nadamo da će uskoro i završiti. Ono što nas je naučila jest da trebamo više ulagati u zdravstveni sustav i obrazovanje, te da očekujemo nemoguće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here