Europska središnja banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Europe AG i njezine dvije podružnice – Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji – propadaju ili će vjerojatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti, javlja Index.

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničkog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija (50% plus jedna dionica).

Odljev depozita

ECB je utvrdio da u bliskoj budućnosti banka vjerojatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obveze prema dospijeću.

Sberbank Europe AG i njezine podružnice doživjele su značajan odljev depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih napetosti na ugled. To je dovelo do pogoršanja njegove likvidnosti, navodi Europska središnja banka. 

Stanovnici su zaštićeni do 100.000 eura po deponentu po banci u Europskoj uniji. Ova zaštita postoji i u Hrvatskoj. 

Procjenu ECB-a sada treba provesti Jedinstveni odbor za rješavanje te će odlučiti o sljedećim koracima i provesti ih.

HNB odredio dvodnevni moratorij

Sberbank d.d. se posljednjih dana suočava s pojačanim pritiscima klijenata i zahtjevima za prijevremenim povlačenjem štednje i depozita. Zbog utjecaja na likvidnost HNB je donijela rješenje kojim se na snagu stavlja dvodnevni moratorij na plaćanja koji ističe u utorak, 1. ožujka u 23:59:59 sati. Za vrijeme moratoriji građani i poduzeća ukupno će dnevno moći raspolagati iznosima do 7 280 kuna.

O sve su se danas priopćenjem za medije i oglasili iz Sberbank Hrvatska. Kažu da izražavaju žaljenje zbog ove neugodne situacije s u ovom trenutku suočavaju njihovi klijenti. Istaknuli su i kako se trude prevladati aktualne izazove te kao ima je cilj zaštiti klijente.

“Nepovoljna geopolitička situacija imala je brz i značajan utjecaj na poslovanje Sberbank d.d. Unatoč odličnim poslovnim rezultatima i stabilnom poslovanju, Sberbank Hrvatska se posljednjih dana suočava s pojačanim pritiscima klijenata i zahtjevima za prijevremenim povlačenjem štednje i depozita iz Banke. Zbog rezultirajućeg utjecaja na likvidnost, Hrvatska narodna banka donijela je Rješenje kojim se na snagu stavlja dvodnevni moratorij na plaćanja koji istječe u utorak, 1. ožujka u 23:59:59 sati.

Sberbank Hrvatska izražava žaljenje zbog ove neugodne situacije s kojom se u ovom trenutku suočavaju naši klijenti, naši poslovni partneri i naši zaposlenici. Trudimo se prevladati aktualne izazove i naporno radimo na odgovornom rješavanju ove neočekivane situacije na najbrži mogući način. Naš je cilj zaštititi naše klijente i naše zaposlenike i njihove obitelji te nastaviti poslovanje bez ikakvih poteškoća što je prije moguće. Želimo posebno zahvaliti svim našim zaposlenicima i našim klijentima na razumijevanju u ovim trenucima izvanredne situacije uzrokovane vanjskim čimbenicima. 

Određen maksimalni dnevni iznos s kojim klijenti mogu raspolagati

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna.

Podsjećamo da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci. 

 Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita. Sberbank ulaže sve napore kako bi se sačuvali svi depoziti, uključujući i one u vrijednosti iznad 100.000 eura, kao i sva radna mjesta. 

U suradnji s Hrvatskom narodnom bankom i europskim regulatornim tijelima, Sberbank Hrvatska predano, intenzivno i odgovorno radi na rješavanju ove izvanredne i nenadane situacije, s krajnjim ciljem da se zaštite svi klijenti i zaposlenici,  a poslovanje Banke čim prije nastavi bez poteškoća”, kazali su iz Sberbanke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here