Kada djeci oduzmete pametni telefon spremna su na sve, pa i na učenje. S ovakvom, u praksi potvrđenom tezom, krenulo se u izradu edukativne aplikacije koju je osmislila naša sugrađanka Lea Perić.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je izdalo pisanu preporuku za korištenje aplikacije Xoink u osnovnoškolskim ustanovama na temelju stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, što je veliki uspjeh i poticaj za našu sugrađanku Leu Perić koja je aplikaciju osmislila i “pustila u život”.

Agencija za odgoj i obrazovanje u svom obrazloženju navodi kako je edukativna aplikacija roditeljske zaštite „Xoink“ osmišljena da roditeljima pomogne da njihovo dijete uči i sigurno istražuje svijet ekrana te da im se, kroz zanimljiv i edukativni sadržaj, približi važnost kontrole vremena koje dijete provodi uz ekrane.

U nastavku se može pročitati: Kako je jedan od temeljnih odgojno obrazovnih ciljeva međupredmetne teme Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije, odgovorno, moralno i sigurno rabiti informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, roditelji koji po potrebi pružaju odgojno-obrazovnu podršku svojoj djeci, temeljem ove aplikacije koja je metodički primjereno oblikovana, mogu pomoći djeci osvijestiti važnost kritičkog vrednovanja korištenja tehnologije, sigurne uporabe interneta te roditeljima omogućiti vremensko ograničenje rada s digitalnom tehnologijom kako bi očuvali zdravlje.

Obzirom na prepoznatu važnost kontrole vremena koje djeca provedu uz svoje male ekrane, podsjetimo što je Xoink.

Xoink je prva edukativna aplikacija roditeljske zaštite kojom roditelji mogu ograničiti vrijeme koje njihova djeca provode na svojim telefonima ili unutar određene aplikacije.

Kada djeci oduzmete pametni telefon spremna su na sve, pa čak i na učenje.

Xoink djetetu omogućava da zaradi dodatne minute na mobitelu odgovaranjem na pitanja iz gradiva koje uči u školi. Trenutno u bazi imamo preko 13 tisuća posebno od strane stručnjaka osmišljenih pitanja iz književnosti, pravopisa, biologije, prirode, zemljopisa, matematike, opće kulture i engleskog jezika – pojašnjava Lea, dodajući:

Dijete može vrlo kratko u danu ali kontinuirano svaki dan, nešto novo naučiti ili utvrditi svoje znanje putem Xoink aplikacije. Dodavanjem elemenata i tehnike igre u procesu učenja pretvaramo pasivno učenje u aktivno učenje.

Xoink u odnosu na slične druge aplikacije ne djeluje „ špijunski“, već uz umjerenu dozu kontrole potiče roditelje na bolju komunikaciju s djecom, potiče zdrave navike djeteta i učenje.

Želimo roditeljima pružiti vrhunski alat za postavljanje dobrog omjera između zaštite djeteta i dopuštanja da dijete uči na vlastitim pogreškama. Roditelj može u razgovoru sa svojim tinejdžerom dogovoriti kako mu neće konstantno bez njegovog znanja špijunirati lokaciju, već će u postavkama Xoinka na djetetovom uređaju postaviti lokaciju „uz dopuštenje“. Roditelj će u tom slučaju putem Xoinka zatražiti od djeteta lokaciju, a ona će mu biti dostupna tek kada je dijete odobri. Na taj način gradimo povjerenje i ne dovodimo dijete u još veću opasnost u slučaju da recimo ostavi mobitel kod kuće kako roditelj ne bi saznao gdje je. Za mlađu djecu naravno roditelj može odabrati uvijek dostupnu lokaciju. U oba slučaja dijete će biti obaviješteno kada roditelj provjerava lokaciju. Primjer poticanja dobrih navika djeteta je i opcija „Noćno vrijeme“ tako da vrijeme kada je dijete aktivno na svom uređaju u periodu kada bi trebalo spavati vrijedi duplo ili više. Na taj način dijete će brže ostati bez svojih dnevnih minuta i potaknuti ga da se uređajem koristi uglavnom danju.

Xoink je uz svoja 3 različita modula prilagodljiv svim uzrastima a nudi i ostale funkcionalnosti kao što su statistika, instant vrijeme, instant blokiranje, personalizacija, blokiranje određenih web adresa i sl.

Aplikacija je trenutno potpuno besplatna i dostupna za preuzimanje na Google Play i iOS Store. Više informacija možete saznati na www.xoink.app, a za sva pitanja, pomoć i sugestije možete se obratiti na info@xoink.app

Pročitajte više:

USPJEH: Kad se našla “u zamci”, Lea Perić je sjela i osmislila aplikaciju na kojoj će joj roditelji biti zahvalni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here