Stjepan Srhoj, ekonomist i sveučilišni profesor, koji je nedavno napustio Sveučilište u Dubrovniku na svom se FB profilu osvrnuo na nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku. Riječ je o dobnoj strukturi stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije, koja pokazuje značajan pad broja djece i radno sposobnog stanovništva te značajan porast umirovljenika.

“Mislim da je ovo prošlo neopaženo tijekom rasprava o padu broja stanovnika u Dubrovačko neretvanskoj županiji (DNŽ)”, napisao je Stjepan te razložio.

“Prema Državnom zavodu za statistiku (DZS) uistinu pad broja stanovnika od 2011. do 2021. je -5.5%. Iako su neki mediji prenijeli informaciju kao da se radi o dobrom pokazatelju, mislim da se radi o negativnom pokazatelju.

Ima i još jedan veći problem sa stanovništvom u DNŽ od -5.5%, a to je kompozicija promjene stanovništva po starosnim grupama.

Evo tri broja o kojima bi se trebalo pričati umjesto -5.5%:1.

U DNŽ je manje djece do 14 godina za -10.7%.2.

U DNŽ je manje stanovništva od 15 do 64 godine za -10.8%.3.

U DNŽ je više stanovništva sa 65 i više godina, i to +18.9%.

Dobna struktura stanovništva pokazuje više informacija od prosjeka ukupne promjene stanovništva. Značajno pada broj djece, značajno pada broj stanovnika koji potencijalno mogu raditi, a značajno raste broj umirovljenika. Iz kojih dijelova Hrvatske, Europe ili svijeta ćete dovesti radnu snagu?”, upozorio je Srhoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here