Već tradicionalno, osmu godinu zaredom, Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik organizira “Elafitsko hodočašće “, obilježavajući tako Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima s posebnim naglaskom na komunistički, jedan od najkrvavijih režima 20-tog stoljeća.

U ponedjeljak 23. kolovoza otočka stratišta i Slano pohodit će predstavnici Grada i Županije, župan i gradonačelnik sa suradnicima te članovi organizatora hodočašća Hrvatski domobran Dubrovnik. Tada ćemo se prisjetiti 272-je ekshumiranih žrtava komunističkog zločina počinjenog za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata na užem dubrovačkom području.

Inače, Elafitsko hodočašće je jedinstveni pothvat u svjetskim razmjerima, kako po načinu komemoriranja, jer brodočasti se morem, ali još više je to podsjetnik na način izvršenja zločina. Naime, pronađeni ostatci ekshumiranih bili su bez odjeće, svezanih ruku, a svi su likvidirani metkom u potiljak.

Istim povodom u subotu 21. kolovoza u mjestu Šiljegi pored Metkovića  obavit će se  komemoracija za jedanaest članova obitelji Šiljeg, umorenih za vrijeme i nakon II svjetskog rata. Posebnost zločina jest što su svih jedanaest mladića iz zaseoka Šiljegi, svi su istog roda i prezimena, ubijani u razdoblju 1944-1946., u životnoj dobi od 17 do 27 godina. Svi do jednoga, žrtve totalitarnog režima-komunizma.

-Zbog složene epidemiološke situacije, striktno ćemo se pridržavati naputka Stožera CZ, tj. na brodu će biti upola manje hodočasnika od kapaciteta broda, dakle samo 25 ljudi – poručio je Željko Kulišić, predsjednik HD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here