Pravila se u posljednje vrijeme – mijenjaju na gotovo tjednoj bazi i sve češće se postavlja pitanje – koliko će omikron promijeniti cijelu priču? Za Dnevnik Nove TV odgovore je reporterki Sanji Vištici dao epidemiolog Bernard Kaić.

Činjenica je da COVID potvrde imaju sve manje smisla pojavom omikrona”, rekao je Kaić. U vrijeme omikron se pokazalo da oni koji su necijepljeni češće budu zarazni nego li cijepljeni, pokazalo je istraživanje HZJZ-a. Pravila su se već krenula mijenjati zbog novog soja. “Uskoro će, vjerojatno, biti još promjena vezano uz korištenje COVID potvrda. Bit će dosta promjena”, dodao je.

Nova pravila za putovanja unutar Europe

“Donijeli su nove kriterije za kartu, semafor po kojoj označavaju zemlje po riziku za putnike, recimo. Nažalost, gledat će se još i cjepni obuhvat zemlje, koliki postotak stanovništva je cijepljen u regiji neke zemlje”, komentirao je.

“Ako Zagreb i Dalmacija imaju isti broj novooboljelih na 100.000 i to bude istim tempom padalo – Zagreb će prije izaći iz crvenog nego li Split. To je totalno pogrešno od Europske komisije i totalno neutemeljeno”, objasnio je.

“Ako putnici idu na ljetovanje – svejedno je jesu li na tom mjestu ljudi cijepljeni ovoliko ili onoliko. Bitno je kolika je incidencija bolesti. Jako sam nezadovoljan time, pisali smo Europskoj komisiji da to ne bi trebalo uzeti u obzir”, dodao je.

Više pročitajte ovdje.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here