Europski parlament većinom glasova podržao je zabranu prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. kako bi se ubrzao prijelaz na električna vozila. Glasanje je u skladu s ključnim planovima Europske unije da do 2030. smanji ukupnu emisiju za 55 posto, u usporedbi s razinama iz 1990. što je cilj koji zahtijeva brže smanjenje emisija u industriji, energetici i prijevozu.

Zastupnici su podržali prošlogodišnji prijedlog Europske komisije za stopostotno smanjenje emisija ugljikovog dioksida novih automobila do 2035. i od te godine onemogućila bi se prodaja vozila na fosilna goriva u Uniji. Prijedlozi nekih zastupnika da se cilj smanji na 90 posto do 2035. su odbijeni.

Zakon još nije konačan. Današnje glasanje tek potvrđuje poziciju parlamenta za nadolazeće pregovore s državama članicama oko konačnog zakona.

Namjera je ubrzati prijelaz Europe na električna vozila i ohrabriti proizvođače automobila da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno potaknuto drugim zakonom koji će od država članica zahtijevati da postave milijune stanica za punjenje električnih vozila.

“Kupovati i voziti automobile s nultom emisijom postat će jeftinije za potrošače”, rekao je Jan Huitema, glavni pregovarač parlamenta zadužen za tu politiku.

Četvrtina emisija stakleničkih plinova koji su odgovorni za zagrijavanje planeta u Europi potječe od prijevoza, a razina stakleničkih plinova u tom sektoru posljednjih godina je porasla, što otežava napore da se izbjegnu opasne razine klimatskih promjena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here