Hrvatska gotovo tri desetljeća nije riješila problem između vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca. Lani je čak odlukom Ustavnog suda ukinula važne dijelove Zakona o najmu stanova produžujući još malo agoniju i jednih i drugih. Sada nam zbog toga stiže milijunska kazna Europskog suda za ljudska prava, piše Telegram.

Vlasnicima dvaju stanova, koji do svojih nekretnina ne mogu jer u njima žive zaštićeni najmoprimci, a hrvatski sudovi presudili su da oni mogu plaćati tek simbolične najamnine, Republika Hrvatska mora platiti ukupno 1,2 milijuna kuna. Riječ je o odšteti i sudskim troškovima koje su ovi vlasnici imali zbog postupaka hrvatskih sudova. Potvrđeno je to danas iz ureda hrvatske predstavnice pred Europskim sudom za ljudska prava Štefice Stažnik.

No, kako je Ustavni sud RH lani ukinuo izmjene Zakona o najmu stanova ocijenivši da predstavljaju preveliki teret za zaštićene najmoprimce, Hrvatska se vratila korak unazad.

“Utvrđeno je da nije došlo do zakonskih promjena u odnosu na prava vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci, odnosno da i one promjene koje su učinjene nisu stupile na snagu jer su poništene odlukom Ustavnog suda.

Europski sud za ljudska prava je utvrdio da stoga nema razloga odstupiti od svog stajališta koji je zauzeo u presudi Statileo, te je utvrdio da je i u ovim predmetima došlo do povrede prava na mirno uživanje vlasništva”, objašnjava najnoviju presudu iz Strasbourga zastupnica Stažnik.

I dok je u slučaju Statileo vlasniku stana Sergeju Statileu Europski sud za ljudska prava dosudio desetak tisuća eura odštete, sada je taj sud naložio državi da vlasnicima plati puno višu, primjerenu naknadu. Pozvao se na presudu kakvu je već donio protiv Slovačke imajući u vidu informacije o tržišnoj najamnini za slične stanove u relevantnom razdoblju i o zaštićenoj najamnini koju su dobivali ovi vlasnici.

Na taj je način odredio naknadu uzimajući u obzir kvadraturu stanova. Vlasnici stana u Zagrebu dosudio je 59.200 eura odštete, te 1.245 eura sudskih troškova. Drugom vlasniku, čiji se stan također nalazi u Zagrebu, dosuđeno je pak 100.100 eura odštete i 1000 eura sudskih troškova.

Izvor: Telegram.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here