Glavni dio programa 5. Festivala soli počinje otvorenjem izložbe fotografija Ston – nekad i danas u petak, u 20:00 sati u Atriju Kneževa dvora u Stonu. Potom slijedi događanje Vino, soli i jazz u 20:30 u Stonskoj solani u organizaciji EVENT LAB – a  Dubrovnik i Udruge školjkara Ston, a uključivat će kušanje malostonskih kamenica sljubljenih s nekim od najboljih lokalnih vina uz jazz trio koji čine Alan Polzer, Teo Martinović i Ivan Bonačić. Ulaz na program je moguć uz COVID potvrde. Otvorenju će prethoditi Likovna radionica Doma Marina Držića Dubrovnik s početkom u 18:00 sati u Solani za koju neće biti potrebne COVID potvrde

Dom  Marina  Držića i ovo ljeto pohodi Ston, mjesto gdje je najveći hrvatski komediograf obavljao službu pisara u solani od 1553. do 1556. te se pridružuje manifestaciji Festival Soli Ston s likovnom radionicom „Stonske konture“ i likovnom kolonijom „Komarda Art Park“.

Likovna radionica „Stonske konture“ će se održati u petak, 27.08.2021. u Solani Ston s početkom u 18:00 sati. Mentorica radionice, muzejska pedagoginja Doma Marina Držića Jasmina Runje polaznike će upoznati s likom i djelom Marina Držića, a potom s njima razgovarati o Stonu i njegovim znamenitostima. Na osnovi crno-bijelih fotografija predstavljenih spomenika polaznici će najprije olovkom skicirati svoje viđenje odabranog motiva, a zatim uz pomoć ljepila aplicirati komade vunenih niti na iscrtane konture. Plohe koje nastanu popunjavat će vunenim nitima i posipanjem krupnom stonskom soli na sloj ljepila i boje. Na taj će način dobiti zanimljive teksture i nijanse.

Cilj likovne radionice je upoznavanje polaznika s osnovnim pojmovima likovnog jezika, stjecanje temeljnih znanja, sposobnosti i vještina, razvijanje kreativnosti različitim likovnim postupcima u području slikarstva te usvajanje novih ili širenje postojećih znanja o Marinu Držiću i gradu Stonu.

U subotu, 28.08. u 17:00 sati će započeti likovna kolonija „Komarda Art park Ston“ koja će završiti u nedjelju, 29.08. radionicom za djecu i odrasle s početkom u 17:00. Tom će prilikom svaki umjetnik prezentirati svoje djelo nastalo na koloniji i specifičnost vlastitog likovnog izričaja, a polaznici radionice će na svoj način slikarskim, crtaćim i kiparskim tehnikama interpretirati viđeno.

Po završetku kolonije, nastale umjetnine biti će izložene u Kneževom dvoru u Stonu i moći će se razgledati do 20. rujna, a potom će darovana djela krasiti nove prostore Turističke zajednice Općine Ston.

Cjelokupni trodnevni program u organizaciji  Festivala soli Ston i Doma Marina Držića odvijat će se u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

RASPORED PROGRAMA 5. FESTIVALA SOLI

20.08. – 20.09.  Gastro ponudaFestivala soli  –  Ston i Pelješac

24. – 29.08.  Trg kralja Tomislava  Eko – placa (radno vrijeme 10-13, 18-20)

27.8.    Solana Ston – program uz COVID potvrde osim za likovnu radionicu

             18.00  Likovna radionica – Dom Marina Držića Dubrovnik

             18.30  Priča o Solani – vođena tura

             19.00  Vadimo sol! – program vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston

             20.00  Atrij Kneževa dvor Ston – Izložba fotografija „Ston nekad i danas“

             20.30  „WINE, SALT & JAZZ NIGHT“  

                        EVENT LAB Dubrovnik – Udruga školjkara Ston – kušanje malostonskih

                        kamenica i  peljeških vina

28. i 29. 08.    Park KOMARDA – ART PARK – program gostovanja likovnih umjetnika

                       Dubrovnika i  Pelješca – radionice za djecu i likovna kolonija

28.8.  Park Komarda

           17.00 Likovna kolonija – ART Park

          Solana Ston  –   program uz COVID potvrde

           18.30 “Priča o Solani„ – vođena tura

           19.00  Vadimo sol! – program vađenja cvijeta soli s timom Solane Ston

           19.00  Kulturna udruga Aster – Lutkarska predstava „Čarobni grah“

                       Party s Tonkom Balonkom

                       Humanitarna udruga Djeca Pelješca

29.8.  Park Komarda

          17.00 Likovna kolonija – ART Park

                     Solana Ston – program uz COVID potvrde

          18.30  „Priča o Solani“ – vođena tura

          19.00  Vadimo sol! – program vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston

          20.00  Koncert klape Ragusavecchia    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here