U Dubrovniku se od 5. do 15. svibnja održava Festival znanosti. Uz brojne radionice namijenjene djeci i mladima, nekoliko je predavanja namijenjeno općoj populaciji. Tako će sutra od 10 i 30 do 11 i 30 Ivica Đilović u Prirodoslovnom muzeju održati interaktivno predavanje i radionicu “Kemija koja pokreće”.

U ovome predavanju, uz pokuse, prikazat će se kemijske reakcije s kojima se susrećemo svakodnevno. Te kemijske reakcije, odnosno promjene koje upravljaju mnogim biološkim i tehnološki važnim procesima u našim životima. Što je život? Što je kemija? Ima li kemije u životu i vice versa? Kako znanost i tehnologija utječu na život? Što je atom, a što molekula? Što vidimo, a što njušimo? Ima li kemije bez dobrog ognja? Što je svjetlost? Zašto je samo naše nebo plavo? Plače li luk od pomisli na Chucka Norrisa? Saznat ćemo na predavanju!

Biografija:

Ivica Đilović rodio se 1980. godine u Dubrovniku gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 2004. godine i doktorirao kemiju 2011. godine na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu. Poslije doktorata odlazi na usavršavanje na Sveučilište u Milanu, a od 2014. zaposlen je kao docent u Zavodu za opću i anorgansku kemiju PMF-a u Zagrebu. Primarno se bavi rentgenskom strukturnom analizom, interakcijama među molekulama i aktivno sudjeluje u promociji znanosti. Od 2018. koordinator je najvećeg jednodnevnog festivala znanosti i prirodoslovlja u RH – Dan i noć na PMF-u.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here