Filip Bašica, Josip Đurović i Bruna Stojanović, dobitnici su državnog godišnjeg priznanja “Imperijal” , dodijeljenog danas po prvi put, a kao trajan spomen na poginulu djecu, civilne stradalnike Domovinskog rata. Nagradu su ustanovile majke djece koja su stradala u Domovinskom ratu, okupljene u Udrugu hrvatskih stradalnika Domovinskog rata DNŽ, u suradnji s Denisom Pavelom, dobitnikom nagrade Sabora za promicanje prava djeteta.

Osnove i srednje škole za ovo su priznanje nominirali učenika koje su se istaknuli svojim humanitarnim djelovanje i pomaganjem drugima. Svrha ovoga priznanja je promocija pozitivnih uzora i modela ponašanja, senzibiliziranje javnosti , posebice mlađa populacije te njihovih roditelja i nastavka na humanost i zalaganje za dobrobit zajednice.

Učenik IV. razreda Gimnazije Dubrovnik, Filip Bašica, priznanje je dobio za promicanje ugleda škole. Naime, Filip je tijekom svog školovanja sudjelovao u brojnim projektima, predsjednik je Vijeća učenika, a ujedno i predsjednik Nacionalnog vijeća učenika. U obrazloženju je navedeno da je svojim idejama unaprijedio rad učeničkog servisa te je Gimnazija jedina škola čiji je servis dostupan online.

Priznanje je uručeno i učeniku 8. razreda OŠ Mokošica, Josipu Đuroviću, zbog sudjelovanja u brojnim volonterskim akcija među kojima su i “72 sata bez kompromisa” te humanitarna akcija Dubrovačke biskupije “Podijeli radost Božića”, kao i za promicanje ugleda svoje škole i zajednice.

Priznanje je uručeno je učenici 8. razred OŠ Montovjerna, Bruni Stojanović, za promicanje ugleda škole i Grada Dubrovnika. Za koju je istaknuto da primjer uzorne učenica, koja se rado odaziva i sudjeluje u svim školskim događajima i životu zajednice. Bruna je izabrana u Učeničko vijeće osnovnih škola s područja Grad, koje ju je listopadu 2021. izabralo za dječju gradonačelnicu Dubrovnika.

Okupljenima se obratila predsjednica Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije Marija Lukšić, koja je istaknula da je sretna, ali i tužna što ima priliku uručiti priznanje “Imperijal”.

“Ovo je vrijeme posebno teško nama koji smo izgubili naše najdraže. Te rane su dio našeg života, njih osjećamo i živimo s njima svaki dan. Utjeha ste nam vi draga djeco, vi ste nada i svijetlo. Naša djeca imala su svoje snove, radovala su se slobodi i miru i ljepoti života. Vjeruj i da će u ovom priznanju živjeti kroz vašu ljubav i dobro koje činite za bolji svijet i ljepšu budućnost. Živite njihov san, budite pošteni i odgovorni, slobodni i kreativni. Uvijek nađite vremena za dobra djela jer ona nas čine velikima. Vi ste ponos ovoga grada, ponos županije. Vi ste najveće hrvatsko blago”, poručila je predsjednica Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata, Marija Lukšić.

Gradonačelnik Franković započeo je svoje obraćanje okupljenima riječima generala Nojka Marinovića: “Pamćenje je alata, a mržnja golemi teret”.

“Upravo je grad Dubrovnik, uz Slavonski Brod i Vukovar, grad koji je najviše obilježila tragedija Domovinskog rata. Dubrovnik je grad koji je najviše dao u trenucima kad se davalo za slobodnu i neovisnu domovinu, grad koji je dao dječje živote. U trim trenucima riječi utjehe, danas i riječi utjehe majkama izgubljene djece znače malo, ali trajni spomene na njih vjerujem da bi značio puno”, kazao je gradonačelnik Franković te dodao kako je na Gradu Dubrovnika da do kraja godine raspiše natječaj za trajno obilježavanje najveće žrtve.

“To su pali dječji životi, izgubljena djetinjstva, osmijesi, veselja, ženidbe, trenuci sreće, unuka…Sve to su izgubile obitelji čija su djeca poginula u Domovinskog ratu. Odajem veliko priznanje inicijatorima ovog priznanja, nagrade koje gleda u budućnost. Budućnost ovog grada leži u današnjoj djeci i onoj djeci koja će tek doći. Priznanje za njihov volonterski rad i doprinos zajednici u okviru godišnje nagrade “Imperijal”, vjerujem da će ostati tradicija, trajni spomen na one koji su izgubili živote da bi se mi danas zvali neovisnim i slobodnim hrvatski grad Dubrovnik.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako se nalazimo vremenu obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane grada u kojoj su mnogi izgubili živote, a dodao je kako je sudjelovao i na ovogodišnjoj koloni sjećanja u Vukovaru.

“Najviše me se dojmilo jedinstvo koje sam osjetio. Nije bilo podjela na desne i lijeve, na cijepljene i necijepljenje, na Dinamo i Hajduk…Disali smo kao jedno. U mislim s onima koji su stradali da bi danas slobodno živjeli. Nadam se i vjerujem da će tako biti i 6. prosinca”, kazao je gradonačelnik, a potom spomenuo poruku mons. Šaške.

“Te riječi kažu: “Ako budete htjeli čuti, Vukovar će vam sve reći”. Nemoj se kao narod dijeliti na spomen simbola. Jedinstveni smo bili u ratu. Jedan simbol nas je napadao, a znao koji su nas simboli branili. I tu nema razloga podjelama, osim ako nekima jedino podjela ne odgovara. Uskoro će 6.12. Želim poručiti onima, koji će postavljati pod upitnik određene simbole iz Domovinskog rata, a koji će biti prisutni na Srđu, riječima mons. Šaške, prilagođenima za ovaj grad: Ako budete željeli čuti, Dubrovnik će vam reći”, poručio je gradonačelnik.

Svečanosti je prisustvovao i izaslanik ministra branitelja, državni tajnik Darko Nekić koji je istaknuo da mu je izuzetna čast biti prisutan na današnjem svečanom uručenju priznanja “Imperijala”.

“Jesna i početak zime je najžalosnije doba u Hrvatskoj, a to pogotovo vrijedi ove godine, kad obilježavamo 30. godina stradanja naših gradova. Dubrovnik je grad koji je podnio najveće žrtve, kad su u pitanju stradala djeca. Na ovaj način sjećamo se sve te djece, civilnih stradalnika i branitelja, koji su svoje živote utkali u Hrvatsku. Drago mi je što se pokrenuli ovu inicijativu koja gleda u budućnost”, kazao je Nekić te istaknuo da je i zahvaljujući potpori udruga, među kojima je i Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata, usvojen zakon o Civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

Okupljenima se obratio i Denis Pavela, idejni utemeljitelj priznanja “Imperijal”.

“Nikolina, Miho,  Andrea, Maro, Romano, Hrvoje, Maris, Katarina, Marija, Dolores, Vlaho, Đuro, Šimo, Luka, Orsat, Tonći…Imena su to djevojčica i dječaka čiji su životi iznenada prekinuti prije 30 godina. Svi su oni imali svoje snove i nade, budućnost koja im je nasilno oduzeta”, kazao je Pavela te je dodao kako su dugo promišljali kako uspomena na njih, kao i ostalu djecu koje su živote izgubila u Domovinskog ratu, nije dostojno obilježena.

“Došli smo na ideju da ustanovimo godišnje priznanje “Imperijal” kako bi promicali sve one vrednote koje su oni nosili u sebi”, kazao je te dodao kako je ime Imperijal izabrano zbog više razloga.

“Dječak Luka je ispred hotela u kojem se mi danas nalazimo i koji također nosi ime Imperijal izgubio život, a tvrđava Imperijal je simbol žrtve i stradanja, kao i veličanstvene pobjede i zajedništva koje nam je danas potrebnije nego ikad”, kazao je Pavela te zahvalio roditeljima stradala djece na podršci prilikom realizacije ideje. Pavel je zahvalio i predsjedniku Milanoviću, koji je kako je kazao, obećao daljnju podršku i svoj dolazak na iduću dodjelu priznanja.

“Sljedeće godine će, mi se nadamo, u ovom priznanju sudjelovati djeca iz svih škola , koji će predlagati svoje učenike koji su se istaknuli nesebičnim pomaganjem drugima. Želja nam je da se ovo priznanje dodjeljuje svake godine na današnji dan, ujedno i Svjetski dan djece te da postane živi spomenik na stradalu djecu, civilne stradalnike Domovinskog rata. Dobitnici ovogodišnje priznanja, Josip, Filip Bruna najbolje će baštiniti uspomenu na svoje vršnjake koji danas više nisu s nama”, poručio je Pavela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here