Valu poskupljenja, čini se, nema kraja. Posljednja u nizu svoje cijene podignula je i FINA. Za plaćanje računa građanima je naknada skočila 48 posto, piše RTL.

Podizanje naknada u FINA-i pravdaju velikim padom prihoda. “Ljudi vole iz svog naslonjača obaviti neke usluge i ne stajati u redu. Zato su se povećali troškovi, kako svima, tako i FINA-i, i jednostavno smo morali korigirati cijene”, pojasnila je Irena Svalina, direktorica Službe za komunikacije FINA-e. 

Iako je minimalni i maksimalni iznos naknade ostao nepromijenjen, povećanje se odnosi na sve račune iznad 259 kuna.

“Mi građanima nudimo usluge i od toga živimo i plaćamo naše zaposlenike. Prema tome, nismo socijalna institucija, nismo u mogućnosti neodrživo držati cijene zato što sustav naprosto ne bi opstao”, kaže dalje Irena Svalina. 

Novi cjenik ima i Hrvatska pošta. Uzmemo li za primjer plaćanje računa od 400 kuna, prije poskupljenja naknadu bismo platili 7,20 kuna. S novim cjenikom naknadu za isti račun platit ćemo 11,44 kune – odnosno, naknada je porasla za gotovo 60 posto.

Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte pojašnjava: “Do tih poskupljenja došlo je zbog prilagodba na tržištu, poskupljenja cijena rada ali i svih troškova koji ulaze u naš proces.”

Naknade su povećali još u srpnju – što je prošlo ispod radara. No, s Novom godinom gore su otišle i druge usluge.

Domjančić navodi: “Promijenili smo i cijene slanja novca u Hrvatskoj pošti, cijene poštanske uputnice ili cijene slanja putem aplikacije. Za poštansku uputnicu ta cijena je do iznosa od 380 kuna oko 14 kuna, dok se do maksimalnog iznosa od 25.000 kuna naplaćuje četiri posto.”

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here