“Više od 6000 osoba svake godine umre u Republici Hrvatskoj od posljedica moždanoga udara, a od toga je čak 60% izgubljenih ženskih života”, navodi se u priopćenju za javnost Socijaldemokratskog foruma žena povodom obilježavanja dana crvenih haljina. Priopćenje u nastavku donosimo u Hrvatskoj.

“Dan crvenih haljina obilježava se prvoga petka u veljači diljem svijeta radi podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, prepoznavanju njegovih simptoma i potrebnoj promjeni životnih navika kako bi se moždani udar spriječio.  Prema dostupnim podacima HZJZ-a, cerebrovaskularni inzult kod žena je još uvijek podcijenjen te se smatra da su one zaštićene hormonskim statusom, no s menopauzom taj rizik raste i uzrokuje češću smrtnost žena nego muškaraca. Osim smrtnoga ishoda, moždani udar može uzrokovati teški invaliditet, a rehabilitacija je duga i često nezadovoljavajuća.

Iako je smrtnost izrazito visoka, moždani se udar može spriječiti u čak 80% slučajeva prevencijom i promjenom životnoga stila. Svjesne svih opterećenja obiteljskoga i poslovnoga života koji žene svakodnevno podnose, one često zanemaruju vlastito zdravlje, a posebno u teškoj ekonomskoj situaciji kada je gotovo nemoguće slijediti sve preporuke o zdravoj prehrani i potrebnoj tjelesnoj aktivnosti. Mnoge si obitelji, a pogotovo žene jednostavno ne mogu priuštiti „luksuz“ uravnotežene mediteranske prehrane koju preporučuju stručnjaci.

U posljednje dvije godine to je postao još veći izazov jer se suočavamo s pandemijom COVID-19 i smanjenom dostupnošću (ionako teško dostupnih) medicinskih pregleda i pretraga koje bi mogle spriječiti fatalne posljedice.

Visoki krvni tlak, visoki kolesterol, fibrilacija atrija, pretilost, pušenje, dijabetes, stres, depresija – sve su to rizični čimbenici koji utječu na zdravlje i mogući moždani udar, no pitanje je koliko žena je zaista upoznato sa svojim zdravstvenim stanjem i može li si svaka žena priuštiti preventivne preglede kojima bi se detektirala potencijalna opasnost.

Socijaldemokratski forum žena je itekako svjestan socio-ekonomske neravnopravnosti; niskih primanja koja nisu dovoljna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, a pogotovo za zdravu prehranu koja je mnogima nedostupna; izoliranosti mnogih samačkih i staračkih domaćinstava gdje ženama nije dostupna niti primarna zdravstvena zaštita, a kamoli specijalistički pregledi ili hitna medicinska intervencija.

Iako zdravlje košta, bolest je još skuplja!

Pitanje je ima li ova Vlada ideju kako zaštititi svoje građanke i građane od cerebrovaskularnih bolesti koji je Republiku Hrvatsku svrstao na visoko šesto mjesto po smrtnosti od ukupno 34 europske zemlje?

Ima li ova Vlada ideju kako spriječiti smrt građana i građanki od karcinoma koji nas je svrstao na još više, peto mjesto, po smrtnosti u Europskoj uniji? Ima li ova Vlada ideju kako reformirati zdravstveni sustav u zemlji koja se nalazi među pet najgorih zemalja u SVIJETU po smrtnosti od bolesti COVID-19, dok smo po tjednom prosjeku najgori u Europskoj uniji?

Ima li ova Vlada ideju kako zaustaviti umiranje u Republici Hrvatskoj od onoga što bi zdravi zdravstveni sustav trebao izliječiti?

Ili je ideja o tome također umrla…? Zajedno s našim zdravstvenim sustavom.

No, ovaj petak nećemo obući crninu, obući ćemo crvenu – boju života i zdravlja i potaknuti žene da paze na sebe jer nitko drugi to neće učiniti umjesto njih!”

#NOSICRVENO

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here