DVD Smokvica tijekom popodneva zbrinuo je brod koji se 31. siječnja nasukao na stijene pokraj uvale Brna, a u kojem su pronađeni pojasevi za spašavanje i odjeća, ali ne i putnici.

-U 11:30 smo obavješteni od strane Općine Smokvica o potrebi odsukavanja nasukanog željeznog broda na predjelu „Bili rat“ nedaleko od uvale Brna. Zbog lošeg vremena, koje se najavljuje krajem tjedna, uz suglasnost Kapetanije smo bili jedina služba koja se je trenutno mogla organizirati i odraditi ovu zahtjevnu intervenciju.

S vatrogasnim brodom „Sv. Stjepan“ i 4 vatrogasca, od kojih je jedan ronilac, izlazimo na intervenciju u 11:50. Dolaskom do nasukanog broda najprije ronilac s podvodnom kamerom snima trup broda. Na snimci ne ne vide nikakva oštećenja trupa, te s dvije vatrogasne pumpe prelazimo na ispumpavanje mora iz strojarnice broda. Radimo sa dvije crpke, jedna na „B“ cijev, a druga na „C“ cijev.

Nakon ispumpavanja mora iz utrobe broda, oprezno pristupamo samom procesu odsukavanja broda sa stijena. Nakon što je brod uspješno odsukan, uzimamo ga u tegalj, te ga 16:30 uspješno vezivamo za rivu u luci Brna.

Sada bi brod prema nalogu Lučke kapetanije trebala preuzeti državna tvrtka „Plovput“, koja će organizirati vađenje broda, čuvanje broda, i sami postupak prodaje broda putem dražbe. Do preuzimanja broda svakodnevno će članovi DVD-a Smokvica vršiti obilazak broda i po potrebi ispumpavati more, napisali su iz DVD-a Smokvica na njihovoj FB stranici.

Podsjetimo, prva dojava o nasukanom brodu je stigla 31.12.2022. Na teren su izašle sve žurne službe (policija, pomorska policija, kapetanija i DVD Smokvica). Utvrđeno je da je brod napušten, nasukan na lokaciji “Bili rat”. U njemu je pronađena odjeća i priručni pojasevi za spašavanje za više osoba. Kompletna strojarnica je puna mora.

Brod je bio registriran u Turskoj, ali je prodan i brisan iz Turskog registra brodova. Zadnja pozicija broda koja se je mogla utvrditi preko sustava praćenja brodova je kraj Peloponeza u Grčkoj. Od tada se brodu gubi svaki trag.

FOTO:DVD Smokvica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here