Završna izložba maturanata Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića otvorila se jučer u “Galeriji mladih” na Slikarskom odjelu Škole. Svoja djela izložili su: Karmen Ban, Stella Burđelez, Helena Marić, Lara Miloslavić, Đive Majstorović, MaraTomašević, Roko Roca, Leon kokotić, Andrijana Kasavica i Ela Žuvela.

Ovogodišnja generacija maturanata Slikarskog odjela imala je potpuno drukčije iskustvo srednjoškolskog obrazovanja u odnosu na njihove prethodnike. Ta je „Generacija 2022“ većinu svog vremena u procesu obrazovanja provela pred raznim ekranima (mobitel, tablet i kompjutor), bez fizičkog kontakta sa svojim kolegama, prijateljima i profesorima, lišena uobičajenih posjeta umjetničkim institucijama i raznim kulturnim događanjima koja na njih djeluju poticajno. U toj specifičnoj digitalnoj komunikaciji stjecali su nove razine likovnog izražavanja koristeći klasične i digitalne medije. Na obostranu sreću i zadovoljstvo rezultati su iznenađujuće uspješni što se ogleda i u završnim maturalnim radovima koje ova „Generacija 2022“ prezentira na vrlo zanimljiv način.

Maturanti su po vlastitoj želji trebali odabrati jednu temu iz jednog od predmeta koje prema kurikulumu pohađaju u zadnjoj godini srednjoškolskog obrazovanja na slikarskom odjelu. Time su teme ove godine bile vrlo raznolike, a većim su dijelom izvedene korištenjem digitalnih alata i tehnologija.

Svoje završne radove kod prof. Mara Krile (Slikarsko projektiranje) učenice Karmen Ban, Lara Miloslavić, Đive Majstorović, Mara Tomašević, Stella Burđelez i Helena Marić realiziraju na temama dizajna omota knjige, izrade stripa, snimanja animiranih filmova i 3D modelacije.

Kod prof. mentora Luka Piplice (Restauriranje i slikanje kopija) učenica Ela Žuvela izrađuje u originalnim dimenzijama kopiju slike Vlaha Bukovca pod nazivom „Mlada umjetnica“ i to u prostoru Umjetničke galerije Dubrovnik u čijem se vlasništvu originalna slika i nalazi.

Kod prof. mentora Ivane Selmani (Slikarske tehnike i materijali, Crtanje i slikanje) učenici Roko Roca, Andrijana Kasavica i Leon Kokotić također odabiru različite teme. Tako Andrijana u tehnici crteža tankim crnim flomasterom, u maniri Jacopoa Bellinia ili Albrechta Dürera, izrađuje svoj rad po imaginaciji vrlo osobnog sadržaja. Leon u tehnici akril na platnu figurativno sažima vrijeme provedeno u našoj školi, smještajući likove učenika, profesora i prijatelja oko zajedničkog stola. Roko se, pak, bavi zvukom, prati urbanu scenu i street art je blizak njegovom polju interesa, tako da u interijeru škole oslikava svoj mural, odnosno, grafit na osnovu prethodno izrađenih predložaka i skica.

Ono što se može reći o ovoj „Generaciji 2022“ doista je samo pohvalno. Uspjeli su sve nedostatke i manjkavosti obrazovnog procesa, nastalima uslijed pandemijskih prilika, pretočiti u prednosti. To potvrđuje svu razinu zrelosti ovih mladih ljudi koji tek započinju svoje osobno životno putovanje. Nek’ im je sa srećom!

FOTO: Diana Raić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here