Bila je to jedna zanimljiva, sadržajna i humanitarna večer u Kneževom dvoru. Dubrovčani su se u velikom broju okupili kako bi saznali više o događaju koji je obilježio Republiku, Velikoj trešnji koja se dogodila na današnji dan prije 355 godina. I to nije sve, u Gradu je prvi put predstavljena sad već itekako popularna knjiga “Treći ključ” Vedrana Mezeija.

U knjizi “Treći ključ” propitkuje se pojam slobode, kako u društvenom tako i u osobnom smislu, i to kroz dva vremenska razdoblja. Ideju za naslov Mezei je dobio iz jedne crtice iz dubrovačke povijesti. Naime, riznica dubrovačke katedrale čuvala trima različitim ključevima. Jedan je ključ imao knez, drugi biskup, a treći tajnik Republike. Da bi se moglo ući u riznicu i raspolagati njezinim blagom bilo je potrebno da svi troje budu s time suglasni. Međutim, tri ključa o kojima govori roman prvenstveno se odnose na tri osnovna elementa ljudskoga bića.

Knjiga je predstavljena upravo danas u Gradu i u Dvoru jer njezina radnja započinje na Veliku srijedu 6. travnja 1667. godine, odnosno na sâm dan „Velike trešnje“.

Predavanje „Ljudi i Grad u vrijeme Velike trešnje 1667.“ održala je dr. sc. Ana Prohaska Vlahinić uz 3D animaciju potresa. Objasnila je kako je u potresu najviše nastradao dio Grada oko zelene place i Ulice od Puča, oštećeni su Knežev dvor, crkva sv. Vlaha, romanička katedrala u potpunosti je srušena, a Sponza, zvonik i crkva sv. Spasa kao i zidine najmanje su oštećeni.

Nakon potresa izbili su požari, koji su uništili ono što je od Dubrovnika ostalo. Potom je nastupilo razdoblje beznađa i pljačke, objasnila je Prohaska Vlahinić dodajući kako su brojni Dubrovčani pobjegli u okolna područja, a u Dubrovniku se dogodila i demografska katastrofa.

Glazbom je ovaj događaj uveličao duo Lingua Franca, Nastasja Palčok na violončelu i Pero Bender na gitari.

Druženje se nastavilo u atriju (na katu) uz Dubrovačku malvasiju, konavoske vinarije Zoro. “Velika trešnja u Dvoru”, u organizaciji Dubrovačkih muzeja i izdavačke kuće Ibis grafika imala je i humanitarni karakter. Uz čašu vina bila je i kutija za dobrovoljne priloge. Prihod od prodaje knjige Treći ključ, kao i od penganih jaja obrta Basta mi namijenjeni su udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here