U kinu Sloboda u sklopu novog filmskog projekta Kino Magistrala koji povezuje Dubrovnik, Split (i otoke) s Rijekom, premijerno je prikazana kosovska drama nastala prema istinitom događaju ”Košnica” koja je bila u najužem izboru za nagradu Oscar za najbolji strani film. Film je na Sundanceu “pomeo” publiku i žiri, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju te nagradu publike u međunarodnom igranom programu.

Apsolutni pobjednik Sundance Film Festivala 2021., dobitnik nagrada za najbolji film od žirija i od publike, kao i nagrade za najbolju režiju, kosovski film Košnica topla je i snažna priča o upornosti žene koja unatoč velikom pritisku okoline uspijeva izgraditi bolji život za sebe i sumještane. Redateljica Blerta Basholli snimila je film prema istinitoj priči.

Fahrijin je muž nestao za vrijeme rata na Kosovu. Nakon što njegove pčele prestanu proizvoditi med, glavni izvor prihoda cijele obitelji, počinju se gomilati financijski problemi. Fahrije odlučuje raditi ono što najbolje zna – ajvar – i pokreće mali poljoprivredni obrt proizvodnje domaćeg ajvara sa još nekoliko žena iz sela. Sa povećanjem obujma posla, sve više raste i negodovanje od strane patrijarhalnog sela u kojem žive…

Dubrovačka publika imala je priliku nakon filma razgovarati Fahrijom Hoti vlasnicom tvrtke o kojoj je snimljen film.

Premijera Košnica u Dubrovniku dio je partnerskog projekta jadranskih kina od Rijeke do Dubrovnika pod nazivom “Kino Magistrala” , a koji je jedan od 15 projekata odabranih za europsko financiranje. U projektu, uz Kinematografe Dubrovnik, sudjeluju Kino Mediteran Split, Art-kino Rijeka i Kinoteka Zlatna vrata Split.

Kako je bilo na premijer pogledajte u fotogaleriji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here