Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković obišao sa suradnicima gradilište na Lapadskoj obali. U sklopu rekonstrukcije Lapadske obale, i to II. faze koja obuhvaća područje od Batale do Ekonomskog fakulteta, izvođač radova u ponedjeljak je započeo radove na obalnom zidu. Ovaj važan infrastrukturni projekt prate mnogi problemi, ali unatoč tužbi koncesionara Marine Frapa Franja Pašalića i poskupljenju čelika, radovi se nastavljaju.

Prilikom obilaska radova gradonačelnik je kazao kako se nada da će dok radovi dođu do 3. i 4. faze, problemi oko dokumentacije biti riješeni. Kazao je kako poskupljenje čelika neće zasad utjecati na radove na Lapadskoj obali, no moglo bi imati efekta na projekt Aglomeracije. Gradonačelnik je kazao kako Grad neće pristati na ucjene, ali je otvoren za dijalog sa svim zainteresiranim stranama. Izjave gradonačelnika i v.d. pročelnice Odjela za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika Paule Pikunić Vugdelija pogledajte u videu.

Podsjetimo, gradonačelnik Mato Franković potpisao je 16. ožujka ugovor s predstavnicima izvođača radova i stručnog nadzora za radove na rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale. Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, koje je Grad Dubrovnik osigurao bespovratno kroz europske fondove i nacionalna sredstva. Projekt je u potpunosti financiran izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima. Odobreni prihvatljivi troškovi projekta iznose 69.857.603,15 kuna uz financiranje iz Kohezijskog fonda 85% što iznosi 59.378.962,67 kuna. Ostatak od 15 %, odnosno 10.478.640,48 kuna financirat će se iz Državnog proračuna.

U svibnju je Upravni sud u Splitu donio mjeru privremene zabrane radova na Lapadskoj obali do pravomoćne presude po tužbi tvrtke Laguna Trade Franja Pašalića, protiv koje je Grad Dubrovnik podnio tužbu. Upravni sud u Splitu žalbu je zaprimio 27. svibnja, a tek 23. kolovoza su je poslali Visokom upravnom sudu u Zagreb. Dok se ovaj spor ne dovrši, radovi na Lapadskoj obali se nastavljaju u drugoj fazi, koja obuhvaća područje od Batale do Ekonomskog fakulteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here