Moramo biti svjesni činjenice da RH tretira Veliku Britaniju kao zemlju Trećeg svijeta što znači da postoje određeni preduvjeti kako uopće doći u RH, rekao je Franković za RTL.

‘Sigurno je da će gosti s britanskog tržišta doći u većem broju u Dubrovnik, isključivo iz razloga što je ukinuta obvezna karantena prilikom povratka u Veliku Britaniju. Međutim, moramo biti svjesni činjenice da RH tretira Veliku Britaniju kao zemlju Trećeg svijeta što znači da postoje određeni preduvjeti kako uopće doći u RH. To je ili PCR test ili potvrda o preboljenju ili dokaz da su cijepljeni s dva cjepiva. Jedan od tih uvjeta je potrebno ispuniti kako bi Britanci došli u RH. Slično je i s američkim tržištem”, rekao je Mato Franković.

Upitan je boji li se da će masovni dolazak Britanaca proširiti zarazu.

“Ne bih se strašio toga. Imamo stečena iskustva Portugala i Španjolske. Zašto se tamo proširio delta soj? Zato što su oni ukinuli sve restrikcije i svi su normalno dolazili. Nitko ih nije kontrolirao. U nas ipak postoje zdravstveni preduvjeti koje treba ispuniti”, rekao je.

Kaže da se sad ne planiraju neke nove mjere. Dodaje da je ključno provoditi postojeće mjere.

“Nemojmo uništiti sezonu zbog jedne zabave, nemojmo ubiti kravu zbog šnicela”, kazao je.

“Prošle godine su nam sezonu uništili noćni klubovi. Danas imamo jedan ključni faktor razlike – poznajemo bolje virus, ali imamo i cjepivo. Brojni ljudi su cijepljeni. Ukoliko budemo provodili mjere, uvjeren sam da se možemo vratiti u zeleno”, kazao je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here