Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković gostovao je u Dnevniku HRT-a te je komentirao rezultate popisa stanovništva, kao i činjenicu da u Dubrovniku i okolnim općinama nije došlo do značajnijeg pada broja stanovnika. 

– Ključ su dobri i kvalitetni uvjeti za život. Ne smijemo se uljuljati, moramo nastaviti na podizanju kvalitete života naših građana. Grad Dubrovnik aktivno radi, da privučemo mlade, uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti, istaknuo je gostujući u središnjem Dnevniku gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

– Teško da mjere same od sebe mogu riješiti pitanje iseljavanja. Mladim ljudima treba posao, Treba im siguran i pristojan život, to ovisi o radnim mjestima i plaći, pojasnio je. 

Ipak, i dubrovačko područje je ovisno uvelike o turizmu, to je najbolje pokazala pandemija, ali Franković dodaje da nije došlo do značajnijeg iseljavanja.

– Sigurno je da ne možemo stajati na mjestu i gledati da se razvijamo samo vezano uz turizam. Započeli smo s razvojem aktivnosti koje su kompatibilne s turizmom, a to su filmska industrija te IT industrija. To će donijeti novu snagu i polet. To će biti novi vid gospodarskih djelatnosti koje će biti kompatibilne s turizmom koji će ostati glavna gospodarska grana u Dubrovniku i okolnim općinama. Možemo napraviti iskorak, prometna povezanost ili izoliranost otežava razvoj drugih industrija. 

Franković o najvećem postotku rasta stambenih jedinica

– Brojni su se sugrađani odlučili baviti turizmom kao gospodarskom djelatnošću. Imamo i brojne strance koji kupuju ovdje na ovom području, to je dovelo do toga da je mladim obiteljima cijena nekretnina previsoka. Imamo zato program poticaja za mlade, stanove dajemo po povoljnim cijenama u najam. Takvih ćemo 43 stana dati u veljači, nastavljamo s tim modelom do kraja našeg mandata, zaključuje Franković. 

Podsjetimo, Dubrovnik trenutno broji 41.671 osoba. To je 944 osoba manje nego prije 10 godina. Konavle imaju više stanovnika nego 2011. Danas ih je 8.627, dok ih je prema popisu iz 2011. bilo 8.577. Manji porast bilježi i Župa dubrovačka koja danas ima 8.700 stanovnika, dok ih je prije 10 godina bilo 8.331. Dubrovačko primorje broji 1.634 stanovnika, a 2011. imalo ih je 2.170 stanovnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here