Nakon što su objavljeni troškovi saborskih zastupnika, dubrovački gradonačelnik i saborski zastupnik Mato Franković je komentirao svoju naknadu za odvojeni život i ostale troškove.

“Sukladno pravima saborskih zastupnika, a kako je zakonom definirano, kada je udaljenost saborskog zastupnika i mjesta njegovog prebivališta viša od pedeset kilometara, tada zastupniku pripada naknada za odvojeni život. To se, kako se može vidjeti, meni redovno isplaćuje, isto kao što se može vidjeti da nikad, otkad sam postao saborski zastupnik, do današnjeg dana nisam naplatio ni jednu jedinu kunu režija već režije isključivo podmirujem sam iz svojih vlastitih troškova pa tako možemo reći da značajan dio naknade za odvojen život otpada na režije koje plaćam za stan koji koristim u Zagrebu. Stan mjesečno košta Hrvatski sabor fiksnih dvije tisuće kuna, a hotel bi samo u pola mjeseca koštalo više od toga. Dakle, računica je vrlo jasna, a onaj tko me dobro poznaje zna da sam ja i u ovom mandatu i u onom prošlom mandatu zastupnika u Hrvatskom saboru vrlo često i taj stan koji sam koristio i kojeg koristim stavljao na raspolaganje ljudima koji su zbog zdravstvenih potreba trebali boraviti u Zagrebu”, rekao je gradonačelnik Mato Franković.   

Upitan smatra li, bez obzira što na to ima pravo, traženje naknade za odvojen život moralnim činom, odgovorio je: 

“Od mene je moralno sve ono što sam radio prema građanima Grada Dubrovnika. Mogao sam uzeti i veću plaću u Hrvatskom saboru ali nisam. S druge strane, mogao sam naplatiti sve režije. Nisam i nikad mi nije palo napamet. S treće strane, trošak mog putovanja prema Zagrebu podmiruje Hrvatski sabor, a istovremeno nikad nisam pošao u Zagreb na sjednicu Hrvatskog sabora da istovremeno nisam zakazao najmanje dva sastanka za potrebe Grada Dubrovnika. Je li to moralno? Apsolutno da jest”, rekao je gradonačelnik Mato Franković za Libertas TV. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here