Gradonačelnik Franković osvrnuo se nakon današnje konferencije za medije, na priopćenje Viktorije Knežević vezano uz financiranje rada azila na Žarkovici od strane Grada Dubrovnika. Gradonačelnik je kazao kao se radi o pokušaju spina i promjene teme u nekom drugom smjeru.”Žarkovica nije zakonska obveza Grada Dubrovnika. Naša obveza, a nakon današnjeg sastanaka s Državnim inspektoratom, je u što kraćem roku zbrinuti bolesne životinje, preostale životinje udomiti i trajno zatvoriti azil na Žarkovici”, naglasio je.

„Radi se o pokušaju spina i promjene teme u nekom drugom smjeru. Vjerujem da će vrijeme demantirati diskurs ovog priopćenja. Grad Dubrovnik je od 2017. godine do 2021. godine za hranu za pse na Žarkovici platio 4 172 543, 10 kuna. U tekućoj godini Grad Dubrovnik je putem Sanitata kroz sustava javne nabave sklopio ugovor na iznos od 949 tisuća kuna. Kada to zbrojite jasno i jednostavno se dođe do iznos od 4.5 milijuna kuna. Ako tome pribrojite iznos do kraja godine, sredstva se penju preko 5 milijuna kuna. Ne vidim razloga da se u medijskom prostoru opovrgava nešto što je lako provjerljivo. Postoje svi računi za plaćeni hranu, kao i dokaznice da je hrana dostavljena. Na zahtjev Društva za zaštitu životinja smo hranu i promijenili jer su nam kazali da hrana koju su dosad dobivali nije dovoljne kvalitetna“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik se osvrnuo i na dio priopćenje u kojem se navodi kako je Žarkovica zakonska obveza Grada Dubrovnika.

„To je neistina. Žarkovica nije zakonska obveza Grada Dubrovnika. Žarkovica nije zakonska obveza Grada Dubrovnika. Naša obveza, a nakon današnjeg sastanaka s Državnim inspektoratom, je u što kraćem roku zbrinuti bolesne životinje, preostale životinje udomiti i trajno zatvoriti azil u Žarkovici. Taj azil ničim ne udovoljava onome što bi suvremeni azil trebao imati. Tako ćemo zaštiti ćemo životinje koje se tamo sada nalaze i koje su u jako lošem stanju. To je zakonska obveza Grada Dubrovnika, a ne ono što se u priopćenju pokušava navesti da bi Grad sada trebao uložiti neke novce u prostor koji po ničemu ne udovoljava standarde kojima bi trebao udovoljavati. Sve da se gore ulože pusti milijuni kuna znamo da se radi o području koje izleženo vjetrovima i svim mogućim vremenskim nepogodama. Moramo biti legalisti. Državni inspektorat će u roku od 48 sati izdati rješenje jedinici lokalne samouprave, a mi ćemo po tom rješenju postupiti nadam se uz suradnju Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Ako želimo suradnju, a mislim da bi je trebali željeti, mislim da bi istovremeno trebali željeti najbolje za pse koje se nalaze na Žarkovici. Trenutno stanje i ono što se događa na Žarkovici nije najbolje za pse“, kazao je gradonačelnik.

Novinari su gradonačelnika pitali gdje će se izmjestiti životinje sa Žarkovice te gdje će se do izgradnje novog azila smještati nove životinje.

„Svaka nova životinja koja se pronađe na ulicama Grada Dubrovnika će biti zbrinuta u dva azila s kojima Grad Dubrovnika ima potpisani ugovor. Životinje se neće ukloniti. Mi moramo provesti sve postupke sukladno postojećem zakonu. Vjeruje u suradnju s navedenom udrugom, kao i ostalim udruga iz Hrvatske, od kojih su neke već ponudile svoju pomoć u cijelom procesu zbrinjavanja i udomljavanja životinja. Značajan dio pasa na Žarkovici je bolestan. S obzirom na stanje u kojem se nalaze prvo ih moramo izliječiti kako bi ih mogli udomiti. Iz nalaza ste vidjeli da značaj dio pasa ima lišmaniozu, ne može takve pse udomiti. Imamo i druge vrste bolesti, pronađeni su brojne nepravilnosti, psi su jako loše fizičkom stanju kao i psi s krpeljima i ostalim nametnicima. Treba provesti cijeli proces. Vjerujemo da ćemo uz stručnu potporu veterinara, Državnog inspektorata ali i uz asistenciju volontera napraviti ono što je najbolje za pse sa Žarkovice, a to je udomljavanje“ kazao je gradonačelnik te dodao kako Državni inspektorat upozorio Grad Dubrovnik da samo registrirani azili mogu udomljavati pse.

„Sklonište za životinje na Žarkovici zakonski ne može provoditi udomljavanje. Oni će također dobiti rješenje i potrebne naloge. Siguran sam da će i nakon mog današnje istupa biti napada i prijepora. To je sve legitimno i to poštujem, no zakon je jasan i nedvojben. Činjenica je da će azil na Žarkovici morati zatvoriti“, kazao je gradonačelnik te dodao kako je imao priliku vidjeti određene snimke koje su ga duboko potresle, no o njima danas nije htio detaljnije govoriti.

„U trenutku dobivanja rješenja od strane Državnog inspektorata započet ćemo s našim procesima. O njima ćemo vas izvijestiti kad mi kao jedinica lokalne samouprave dobijemo pretpostavku za postupanje. U ovom trenutku takvu pretpostavku nemamo. U potpunosti smo izvršili naloženo u prvom rješenju Državnog inspektorata. Javnost ćemo jasno izvijestiti što ćemo i kako raditi. Krajini cilj je da sve životinje budu udomljene, već sad se nove životinje ne mogu primati na Žarkovici te konačno zatvaranje azila“.

Novinari su gradonačelnika upitali i smatra li da će se sestre Sambrailo držati zabrane i namjerava li posjetiti Žarkovicu.

„Zakon je za sve jasan. Nema tu milosti. Zakon vrijedi za sve jednako, kako i za mene tako i za sestre Sambrailo. Nema tu previše mudrovanja, treba poštovati ono što su naredne službe odredile. Grad Dubrovnik će ispoštovati sve navedeno. Žarkoviću ću posjetiti kad dobijemo jasna rješenja i ovlasti za to“, zaključio je gradonačelnik.

Odvjetnica Knežević: kad smo već kod financija za Žarkovicu, evo nekih “istina” i istina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here