Mali i srednji distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj neće izdržati trenutačnu situaciju na naftnom tržištu zbog čega bi moglo doći do masovnih zatvaranja benzinskih postaja i proglašenja stečaja, tvrdi Udruga glas poduzetnika u priopćenju kojegu nastavku prenosimo u cijelosti.

Od sljedećeg utorka nabavna cijena viša od fiksirane cijene

Udruga Glas poduzetnika ovim putem želi komentirati situaciju u kojoj su se našli svi distributeri naftnih derivata u Republici Hrvatskoj. Naime, s obzirom na trenutačnu situaciju na naftnom tržištu i porast cijena nafte od sljedećeg utorka, distributeri u Hrvatskoj ne mogu više izdržati nametnutu fiksiranu cijenu, što će dovesti do masovnih zatvaranja benzinskih postaja, pogotovo kod malih i srednjih distributera.

Od sljedećeg utorka nabavna cijena nafte bit će viša od nametnute fiksirane cijene koju je propisalo gospodarstvo za 50 lipa, što znači da bi distributeri trebali prodavati naftu s minusom od 50 lipa po litri, što je ekonomski neodrživo, a i zakonom zabranjeno.

U članku 64. Zakona o trgovini stoji da se nepoštenim trgovanjem smatra prodaja robe ispod njezine nabavne cijene s porezom na dodanu vrijednost, što znači da mnogi mali i srednji distributeri koji i žele poštivati odredbu, ne mogu jer im zakon nalaže suprotno.

“Mnogi mali i srednji ditributeri morat će zatvoriti svoja vrata”

Mnogi mali i srednji distributeri morat će zbog toga zatvoriti svoja vrata i proglasiti stečaj. Treba napomenuti da mnogi od njih već pet mjeseci rade pod kontinuiranim pritiskom. Njihovo poslovanje je do sada pretrpjelo milijunske gubitke, a uz takve milijunske gubitke morali su isplatiti plaće svojim zaposlenicima, platiti kredite i vratiti investicije, što je praktički nemoguće. Također, mali i srednji distributeri nisu dobili nikakvo obeštećenje niti nadoknadu, a niti im ga je Vlada ponudila.

Velike i nepovratne implikacije

Mladi i srednji distributeri smatraju da je potrebno da Vlada hitno reagira na ovu situaciju, u suprotnom će rezultat biti kolaps na tržištu naftnih derivata, zatvaranje benzinskih postaja i ugrožavanje energetske stabilnosti RH – implikacije će biti velike i nepovratne.

Prijedlog najboljeg riješenja

Smatramo da bi najbolje rješenje bilo primijeniti model koji je Vlada  primijenila na zemni plin i na električnu energiju, a koji se odnosi na smanjenje trošarine ili PDV-a, i učiniti cijelu priču održivom, što je i realno očekivati s obzirom na to da distributeri nisu krivi za rast cijena na svjetskim tržištima.

Također, sama odluka o fiksiranju cijena je protivna pravilima slobodnog tržišta koji malim i srednjim distributerima garantira Ustav RH, članak 49. Došli smo do trenutka kada je nužno ići prema rasterećenju tvrtki, pogotovo onih koji su pred propašću.

Mali i srednji distributeri traže hitnu intervenciju

“Pozivamo Vladu za hitne intervencije, inače će situacija izmaći kontroli na štetu ne samo distributera, nego i građana zbog vjerojatne nestašice naftnih derivata.” – izjavili su mali i srednji distributeri naftnih derivata.

FOTO: Ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here