Iako su se na društvenim mrežama pojavile informacije o skorom ukidanju popodnevne smjene u dubrovačkim dječjim vrtićima, koja je uvedena prije tri godine i financirana putem EU fondova, iz Grada Dubrovnika tvrde kako odluka još nije donesena te da je ovaj program, usprkos isteku projekta i teškoćama u proračunu Grad nastavio financirati iz vlastitih sredstava, ali i kako su prijavili drugu fazu projekta za koju se očekuje odluka o dodjeli sredstava.

– Grad Dubrovnik nije donio odluku o odustajanju od poslijepodnevnog rada vrtića. Naime, kao što je poznato, Grad Dubrovnik je kroz program „Grad za Djecu“, u cijelosti financiranom od strane EU fondova, još prije tri godine (1. travnja 2019.) započeo s organizacijom poslijepodnevnog rada vrtića te radom vrtića subotom. Navedeni program je uspješno proveden i on je okončan u travnju 2021. Nakon toga, program se nastavio izvoditi i financiran je proračunskim sredstvima Grada Dubrovnika. Istovremeno, prijavili smo se za drugu fazu provedbe projekta čije vrijednost iznosi 6 milijuna kuna, a za koju odluka o dobivanju / nedobivanju sredstava još uvijek nije donesena, odgovorili su iz gradske uprave na naš upit.

-Poslijepodnevni rad vrtića u posljednja tri mjeseca na području Dječjeg Vrtića Mokošica pohađalo je jedno dijete svaki drugi dan dok je subotom vrtić u prosjeku pohađalo 5-6 djece. Na području vrtića Grad poslijepodnevni rad vrtića pohađalo je u prosjeku od 5 do 10 djece u četiri vrtića, a rad subotom u dječjem vrtiću Palčica pohađalo je 12 do maksimalno 19 djece, stoji u odgovoru na pitanje koliko je djece u dubrovačkim vrtićima koristilo ovu uslugu.

Iz Grada naglašavaju kako će odluku o produljenju programa kao i daljnjem načinu i modalitetima izvođenja programa donijeti na korist djece i njihovih roditelja.

– Stoga nam nikako nije jasno kako i na koji način se šire zlonamjerno plasirane informacije u trenutku dok Grad Dubrovnik još uvijek nije donio bilo kakvu službenu odluku osim one prema kojoj je vlastitim sredstvima nastavio financirati i održavati program Grad za djecu od kraja projekta (24. travnja) unatoč zahtjevnim uvjetima proračunskog financiranja u razdoblju pandemije, zaključuje se u odgovoru na naš upit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here