Sustav “Otvorenog grada” započeo je funkcionirati jutros u 10 sati – izjavio je to gradonačelnik Mato Franković na današnjoj prezentaciji digitalizacije gradskog proračuna. Takvom sustavu u kojemu je dostupno cjelokupno financijsko stanje Grada Dubrovnika moći će pristupiti svi građani. Posebno je zanimljiva kategorija “Vox populi” gdje će građani sami moći predložiti ideje i na taj način sudjelovati u kreiranju gradskog proračuna.

-Građani će moći biti uključeni u cijeli proces, od mogućnosti davanja prijedloga, prihvaćanja toga prijedloga i u konačnici usvajanja toga prijedloga kao nekog budućeg sastavnog dijela proračuna. Zahvaljujem se partnerima u ovome projektu, a to su Renato Totić iz tvrtke T-com i gospodi iz Libusofta – kazao je Franković koji je dodao kako ovaj sustav nije jedinstven već on kao takav kreće i u drugim hrvatskim gradovima.

Franković je dodao kako se krenulo od nule te su išli korak po korak, a vrijednost implementacije ovakvog sustava Grad Dubrovnik je koštao oko pola milijuna kuna.

-Projekt otvorenog grada prije svega omogućuje uvid u financije, omogućuje sustav u kojemu građani upravljaju gradom Dubrovnikom te omogućuje lakše povezivanje s digitalnim obrascima. Naši sugrađani ovaj sustav mogu konzumirati tako da se u sustav ulazi kroz dvije mogućnosti, prva mogućnost je ulazak preko e-Građanina, a drugi način logiranja je da se ukuca e-mail, a onda vam stiže poruka s obavijesti kako se treba doći i fizički identificirati u Grad Dubrovnik. Ne postoji mogućnost lažiranja identiteta – pojasnio je Franković.

Sustav je podijeljen u tri kategorije, tako postoji sustav eDubrovnik – Građani upravljaju, eDubrovnik – Financije i eDubrovnik – Digitalni obrasci.

-Sustav eDubrovnik – Financije je podijeljen na tri stavke, a to su transparentnost, proračun, i financijske kartice. Sustav transparentnosti omogućuje dnevni uvid u račune Grada Dubrovnika. Kada mi nešto platimo danas onda će sugrađani od sutra moći vidjeti što se sve platilo. Vjerujem da će to biti interesantno našim sugrađanima. Razvili smo cijeli sustav koji služi kako bi građani mogli pratiti gdje se što troši – rekao je Franković.

Naveo je primjer financiranja kulture za koju je kazao kako će ona dobiti ukupno 76 milijuna kuna proračunskih sredstava u 2021., a samo na administraciju i upravljanje otpada 53 milijuna kuna što se može vidjeti u ovome sustavu. Po pitanju sporta rekao je kako se on gleda isključivo kroz stavku Dubrovačkog saveza športova no dodaje kako se ne radi samo o tome iznosu, već postoje i druge kategorije koje se financiraju iz proračuna grada.

Za ulazak u kategoriju Financijske kartice treba se spojiti preko sustava e-Građanin gdje se mogu vidjeti obaveze neke osobe prema gradu, kazao je Franković te dodao kako postoji barcode koji se jednostavno skenira i plati.

-Što se tiče kategorije Digitalni obrasci – započeli smo s unosom svih digitalnih obrazaca, oni se popune i može se dobiti dokument u digitalnom obliku. Željeli smo skratiti ljudima muke oko dokumentacije i papira.

Franković je još kazao kako je najviše ponosan na tzv. “Vox populi” za koji kaže kako ne postoji u Hrvatskoj, a radi se o sustavu gdje građani direktno mogu sudjelovati u iskazivanju određenih problema i njihova rješavanja.

-Budi promjena koju želiš vidjeti u gradu, svi mi imamo ideje i ta ideja traži podupiratelja. Npr netko želi da se uredi park u Pilama, netko želi školu, netko želi park za pse i onda ta ideja treba podupiratelje. Kada ih se pronađe onda se dođe i prijavi ideja u ovaj sustav Vox populi, onda se ide na glasanje, ali glasati mogu o toj ideji samo oni koji dolaze iz tog gradskog kotara. Vi ste ti koji odlučujete i koji kreirate sustav. Nakon toga se ide na javno savjetovanje jer je to obveza svake jedinice lokalne samouprave da donosi neke nove dokumente. Prvo javno savjetovanje kroz Vox populi će biti model dubrovačke stanogradnje koji smo se obvezali staviti još jednom na javno savjetovanje – kazao je Franković.

I na kraju Franković je spomenuo i participativno budžetiranje koji će ići u nekoliko segmenata, a granati će se prema gradskim kotarevima i mjesnim odborima.

-Ovdje smo omogućili građanima da ne skupljaju peticije nego da na ovaj način sudjeluju u radu, sve se ovo može podijeliti na društvenim mrežama i tako potaknuti ljude. Ovo je proračun otvorenog grada, građani imaju dnevne informacije i mogu otvoreno sudjelovati u radu i upravljanju gradom online – poručio je na kraju Mato Franković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here