Gradonačelnik Franković na danas održanoj konferenciji za medije potaknut pitanjima novinara osvrnuo se na naknadu za odvojeni život koju prima kao saborski zastupnik.

Novinari su gradonačelnik Frankovića pitali da se osvrne na jučerašnju izjavu Peđe Grbina, predsjednika SDP-a, koji je kazao kako će naknadu za odvojeni život donirati u humanitarne svrhe.

“Po meni se ta naknada bez veze zove naknadom za odvojeni život. Dobro je poznato da ja obnašam dvije dužnosti, onu gradonačelnika Dubrovnika i saborskog zastupnika. Mogao sam birati koju ću plaću primati. Izabrao sam onu nižu, gradonačelnika Grada Dubrovnika. Vodio sam se računicom kako nije uredu, a s obzirom na to da smo ljudima snizili plaće, da ja uzimam veću plaću. Po meni to nije uredu”, naglasio je gradonačelnik.

“Kao saborskom zastupniku pripadaju mi dvije naknade. Sve što ja u Saboru mjesečno primam je 2 500 kuna. Moja naknada je gotovo identična ono koju netko prima u nadzornom odboru, Gradskom vijeću, Županijskoj skupštini ili sličnim institucijama.

Troškovi gospodina Peđe Grbina, kao i cijelog niza drugih zastupnika su i njihove plaće. Koliko je gradonačelnika u Hrvatskoj ostalo na manjoj plaći? Nemam problema pomagati u humanitarne svrhe. Neću to isticati. To je moja osobna stvar. Žao mi je što gospodin Peđa Grbin, do sad nije sudjelovao u raznim humanitarnim akcija i pomagao ljudima”, kazao je Franković.

“Moj i njegov slučaju su dijametralno suprotni. On živi u Zagrebu, sa svojom obitelji i ovo mu je jedini posao. Pored svega toga još je uzeo i naknadu”, kazao je Franković i dodao kako smatra da je odluka Peđe Grbina o doniranju te naknade u humanitarne svrhe dobra.

Gradonačelnik Franković kazao je i kako se slaže s prijedlogom Arsena Bauka o potpunom ukidanju naknade za odvojeni život.

“Ukinimo sve. Nemam s time problema. Mene su građani Dubrovnika izabrali da zastupam njihove interese i ja to radim. Kad se izglasavao zakon vezan uz turističke vodiče, a vidjeli se kakav je zakon trebao biti usvojen, ustrajao sam do kraja i donesen je zakon koji štiti prije svega dubrovačke vodiče, pa onda i sve hrvatske vodiče. Obnašanje saborske dužnosti je častan posao”, kazao je gradonačelnik te dodao kako je više puta istaknuo kako na popisu troškova saborskih zastupnika po njegovim imenom u rubrici “režije” stoji nula kuna.

“Nisam želio naplatiti režije. Od naknade koju sam primao, a iskreno nisam uopće ulazio u genezu prihoda i troškova, jer se meni sve to prikazivalo objedinjeno, podmirivao sam te troškove. Nisam niti jednu jedinu lipu naplatio. Nisam naplaćivao režije od Sabora, a svi ostali jesu. Naravno da ovo sada zvuči kao pravdanje i naravno da nitko od naših sugrađana neće niti razumjeti niti podržati, a ja to apsolutno razumijem. Nemam nikakvog problema sudjelovati u humanitarnim akcija s dotacijom Sabora ili bez te dotacije”, kazao je Franković.

Gradonačelniku su novinari postavili pitanje i vezano uz tvrtku In House Groupe. Upitali su kad navedenoj tvrtki ističe ugovor i Gradom Dubrovniku i hoće li se raspisati javni natječaj za čišćenje autobusnih čekaonica?

Gradonačelnik je odgovorio da ugovor traje do 1. ožujka.

“Raspisat će se natječaj, kao što je to bilo i prethodno. Rekao sam da svi natječaji pa i ovi manje vrijednosti idu na web stranicu Grada Dubrovnika. Za ovaj ugovor odrađen je pozivni postupak nabave, sukladno zakonu. Bilo bi najbolje da smo sve postupke javne nabave stavljali na web. Nisam spreman nikome namjestiti natječaj, nisam spreman nikome tako financijski pomoći, nisam spreman sudjelovati u nikakvim malverzacija i spletkama. Jednostavno nisam taj.

Možda netko misli da bi svi političari takvi trebali biti, pa onda to zakačimo i gradonačelniku Dubrovnika, ali od prvog dana mandata pa do danas nikad ni u primisli mi nije bilo nekome pomoći na takav način. Previše volim sebe i svoju obitelju da bi sebe na takav način izložio”, kazao je gradonačelnik odgovarajući na pitanje novinara.

“Kada propitujete postupke nabave onda pročitajte zakon I pokušajte pronaći u zakonu u kojem dijelu članka ili Stavka je Grad Dubrovnik, odnosno Odsjek za javnu nabavu pogriješio. Pokušajte pronaći jesmo li se u iti i jednom trenutku ogriješili o zakon. Vjerujte, nismo ni milimetra. Navedeni članak je vrlo jasan i jednostavan. To što ga netko gleda na jedan ili drugi način, cijeli niz pravnika će vam reći da je Grad Dubrovnik proveo u potpunosti zakonit postupak. Sukladno zakonu Grad Dubrovnik kao jedinica lokalne samouprave, proveo je postupak nabave“, zaključio je gradonačelnik.

Cjelovitu snimku konferencije za novinare gradonačelnika Frankovića donosimo u nastavku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here