Nije mi bilo lako odabrati 10 naslova iako su spoj nespojivog koji mi je naposljetku u svakoj životnoj fazi dao posebnu poruku i potporu. Imaju poseban redoslijed, jer sam i ja s njima rasla i osnaživala se. Nekoliko je naslova koji su mi pokazali kako je izvor svih pitanja, sumnji, sreće i mira u nama samima. Pokušala sam ih složiti kronološkim redom od nedavno pročitanih, pa do rane mladosti. Ovi naslovi govore o snazi knjige, papira u kojemu prepoznajemo sve naše misli, želje i snove, a ponekad i tugu.

Napisala: Hilarija Lozančić Benić, nastavnica engleskog i hrvatskog jezika u Turističko – ugostiteljskoj školi, voditeljica projekta Centra kompetentnosti

Vadim Zeland – Transurfing 1 Prostranstvo varijanti

Ideja transurfinga koja se zasniva na pretpostavci da postoji prostor varijanti u kojem se čuvaju scenariji za sve moguće događaje. Ne trebate se mučiti postići svoj cilj, on se sam ostvaruje, a pritom ne mijenjate sebe, nego se vraćate sebi.

Anthony de Mello – Buđenje svijesti

Kad mi je bilo potrebno iskusiti buđenje sebe same, pod ruku mi je došla knjiga i pitanje koje sam tamo ugledala. Jeste li budni?

Dražen Radaković – Reinkarnacija – Tajna vječnog života

Odgovore o reinkarnaciji i karmi koje s vremena na vrijeme svatko od nas na tren poželi dobiti, a istovremeno se upitati tko sam ja i tko sam bio i zašto sam tu. Lako je dobiti odgovore baš ovdje.

Echart Tolle, Nova zemlja

Kako pronaći unutarnji mir i životno usmjerenje? Ključ je u preobrazbi svijesti. Kad utišamo ego, što je preduvjet osobne sreće, dajemo mogućnost duhovnog buđenja kao naslijeđe ljudskoj evoluciji.

Carolly Erickson, Tajni život Marije Antoanete

U romanu, Tajni dnevnik Marije Antoanete, Carolly Erickson dočarava sudbinu Marije Antoanete i otkriva  nam svaku pojedinost kraljičina izuzetnog života, bremenitog događajima od njezinih mladenačkih godina, kad je počela voditi dnevnik, do posljednjih dana, dok je čekala krvavi susret sa smrću pred bučnom svjetinom.

Goran Tribuson, Potonulo groblje

Glavni protagonist priče vraća se u rodno mjesto, svako lutanje kao i njegovo, vraća nas na početak u potrazi za vlastitim smirajem i identitetom. Spoj krimića, horora i izvjesne fantastike duše podsjeća me na Cvjetove zla Charlesa Baudelairea i kako je sve prolazno. Osim prijetnje poplavom razvija se neočekivani zaplet zbog kojega sam roman pročitala u jednom dahu.

Milan Begović, Dunja u kovčegu

Romantična priča smještena u ruralno područje. Dalo bi se naslutiti o vrlo predvidljivom kraju, ali ipak nije tako. Osebujan i životan stil pisanja, kao da gledate pozornicu svakodnevnog života s vrlo snažnom porukom kako i nije sve kako pretpostavljamo da treba biti.

Pavao Pavličić, Koraljna vrata

Roman je napisan jednostavnim stilom, što je vrlo privlačno te se može jednostavno razumjeti pitanje savršenstva koje se proteže romanom. Je li ono općenito loše za društvo? To savršenstvo ograničava slobodu, upravo je to tema o kojoj nam priča Pavličić preko svog glavnog lika, filologa Brodnjaka.

Virginia Woolf, Orlando

Koliko se plašimo ograničenja i koliko se skrivamo iza njih, a istovremeno nam ih nameću i vrijeme i spol. Nedvojbeno je da će vam ovaj roman pobuditi brojna očekivanja nakon što ga pročitate.

Marija Jurić Zagorka, Grička vještica (ciklus romana:Tajna krvavog mosta, Kontesa Nera, Maleus maleficarum, Suparnica Marije Terezije I., Suparnica Marije Terezije II., Dvorska kamarila i Buntovnik na prijestolju)

Dogodila mi se ljubav na prvi pogled već nakon prvog romana. Neka od glavnih obilježja su izražen odnos prema fenomenu povijesti, ispreplitanje fikcije i povijesnih podataka, tako da imamo s jedne strane zbilju, a s druge književnu fikciju. Ciklus romana prožet je elementima ljubavi, kriminalistike, te obilja karakteristika viteškog i gotskog romana. Fenomen sadržaja koji nisam nigdje našla nego kod Zagorke godinama me tjera da se vraćam iznova svim romanima zasebno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here