Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je detaljna uputstva kako provjeriti autentičnost nove hrvatske valute – eura.

Iz HNB-a su naveli kako su euronovčanice zaštićene nizom zaštitnih obilježja koja olakšavaju provjeru njihove autentičnosti i otežavaju njihove krivotvorenje.

Zaštitna obilježja mogu se provjeriti brzo i jednostavno u četiri u koraka:

Izvor: HNB

Iz HNB-a preporučuju građanima da osjete novčanicu i provjere papir i reljefnost otiska.

Papir

“Papir za euronovčanice izrađen je od 100%-tnog pamuka. Posjeduje karakteristična svojstva: šuškavost, elastičnost, čvrstoću, hrapavost papira, dugotrajnost i veliku otpornost na savijanje. Što je novčanica duže u optjecaju, svojstva papira slabe i novčanica nakon nekog vremena postaje pohabana. Pohabane (zaprljane i mlitave) novčanice redovito se povlače iz optjecaja i zamjenjuju se novim novčanicama. Pohabane i oštećene novčanice uništavaju se u središnjoj banci”, naveli su iz HNB-a.

Reljefnost otiska

Kad je pak u pitanju reljefnost otiska iz HNB-a u svojevrsnom vodiču navode da se specifičan visoki nanos boje može osjetiti kad se jagodicom prstiju prelazi po dijelovima novčanice otisnutim reljefnim tiskom kao što je oznaka nominalne vrijednosti, kratica Europske središnje banke, osnovni motiv i kose linije koje su prisutne samo na novčanicama serije Europa.

“Kod novčanica koje su duže u uporabi ili su pohabane/oštećene taktilni se zaštitni elementi slabije osjete. Specifičan visoki nanos boje nalazi se samo na licu novčanice. Kao pomoć slijepim i slabovidnim osobama, radi lakšeg i bržeg utvrđivanja autentičnosti i prepoznavanja apoena dodirom, novčanice imaju dodatne taktilne zaštitne elemente. Novčanice prve serije na apoenima od 200 i 500 eura imaju kose ili okomite linije na dnu ili na desnoj strani.”

Novčanice serije Europa imaju pak kose linije otisnute na samom rubu lica novčanice s lijeve i desne strane.

Iz HNB-a pozivaju građane da pogledaju kroz euronovčanicu prema svijetlu i provjere: vodeni znak, zaštitnu nit, prozirnu brojku (samo na prvoj seriji novčanica), prozor s portretom (samo na novčanicama serije Europa).

Vodeni znak

Iz HNB-a navode kako svaka euronovčanica posjeduje vodeni znak koji je sastavni dio zaštićenog papira za novčanice.

“Vodeni znak provjerava se tako da se kroz novčanicu gleda prema izvoru svjetla”, poručili su i naveli kako se na euronovčanicama prve serije nalaze tri vrste vodenih znakova.

Zaštitna nit

Iz HNB-a preporučuju građanima da provjere i zaštitnu nit.

“Pogledom kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti uočava se zaštitna nit, ugrađena u strukturu papira, koja izgleda kao tamna neprekinuta traka. U zaštitnoj niti euronovčanica prve serije vide se oznake nominalne vrijednosti i naziv valute, a u zaštitnoj niti euronovčanica serije Europa vidi se oznaka nominalne vrijednost i simbol valute.”

Prozirna brojka

Prozirna brojka, pojašnjavaju iz HNB-a nalazi se samo na prvoj seriji novčanica.

Prozor s portretom

Građanima se skreće pažnja i na prozor s portretom koji se nalazi samo na novčanicama serije Europa.

Iz HNB-a pozivaju građane i da zakreću euronovčanicu i provjere: hologram i hologram sa satelitima (samo na seriji Europa), brojku koja mijenja boju, sjajnu traku, prozor s portretom (samo na seriji Europa).

Hologram

“Na novčanicama prve serije na desnoj strani lica novčanice nalazi se hologram – folija srebrene boja, koji prikazuje osnovni motiv i oznaku nominalne vrijednosti. Nakretanjem novčanica nižih apoena izmjenjuje se oznaka nominalne vrijednosti i simbol eura na hologramskoj traci. Nakretanjam novčanica viših apoena izmjenjuje se oznaka nominalne vrijednosti i arhitekturni motiv na hologramskoj traci”, navode uz važnu napomenu. Naime, boje dugina spektra šire se u koncentričnim krugovima.

“Na novčanicama serije Europa hologram – folija srebrene boje na desnoj strani lica novčanice prikazuje portret Europe, osnovni motiv i oznaku nominalne vrijednosti. Nakretanjem novčanicama izmjenjuju se motivi i prelijevaju se boje na hologramu.”

Hologram sa satelitima nalazi se ak na novčanicama od 100 i 200 eura serije Europa na vrhu hologramske trake.

“Nakretanjem novčanica uočava se nekoliko simbola koji se kreću oko brojčane oznake nominalne vrijednosti poput satelita. Brojčana oznaka nominalne vrijednosti pojavljuje se i nestaje tijekom zakretanja novčanice.”

Brojka koja mijenja boju

“Na naličju euronovčanica prve serije apoena 50, 100, 200 i 500 nalazi se velika oznaka nominalne vrijednosti koja mijenja boju pri nakretanju novčanice. Boja se mijenja iz ljubičaste preko smeđe do maslinastozelene boje. Kad zaprimite više novčanica, rasporedite novčanice u “lepezu” i provjerite mijenjanje boje iz ljubičaste u maslinastozelenu kroz smeđu, na broju koji se nalazi na donjem kutu na naličju novčanice”, preporučuju iz HNB-a.

“Na seriji Europa nalazi se smaragdna brojka u donjem lijevom kutu lica novčanice koja pokazuje efekt sjaja koji se kreće od gore prema dolje. Brojka mijenja boju iz smaragdnozelene do tamnoplave ovisno o kutu gledanja. Kad zaprimite novčanice, rasporedite ih u “lepezu” i provjerite mijenja li se brojka u donjem lijevom kutu lica novčanice iz smaragdnozelene do tamnoplave. Na brojci se također pokazuje efekt sjaja koji se kreće od gore prema dolje i obratno. Na novčanicama apoena 100 i 200 serije Europa obratite pozornost na prisutnost malih simbola eura”, preporučuju.

Sjajna traka

Na naličju novčanica apoena 5, 10 i 20 prve serije nalazi se sjajna traka, poručuju iz HNB-a.

“Kod nakretanja novčanice traka postaje vidljiva i na njoj se vide simboli € i oznake nominalne vrijednosti uz promjenu boje iz zlatne u srebrenu i obratno.”

Prozor s portretom (samo na seriji Europa)

“Nakretanjem novčanice u prozoru s portretom na licu novčanice postaju vidljive linije oko oznake nominalne vrijednosti koje se prelijevaju u duginim bojama. Nakretanjem novčanice u prozoru s portretom na naličju novčanice postaju vidljive oznake nominalne vrijednosti koje se prelijevaju u duginim bojama.”

Navode i kako se na novčanica eura nalazi mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala.

“Mikropismo se na novčanica eura nalazi na različitim mjestima na licu i naličju, ovisno o nominalnoj vrijednosti. Na licu svih euronovčanica nalazi se u obliku oznake nominalne vrijednosti unutar naziva valute na grčkom “EYPO”. Mikropismo u pozitivu i negativu, promatrano povećalo, mora biti oštro, ne nejasno i mutno.”

Iz HNB-a su istaknuli i da se autentičnost euronovčanica može dodatno provjeriti putem UV lame.

Sve detaljne upute kao i kratke vide koji vam mogu pomoći pri prelasku na novu valutu možete pronaći ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here