Fotografija koljevke za bebu, u obliku barke, snimljena na taraci obiteljske kuće u Pilama, otkrila je zanimljiv hobi dr. Domagoja Perkovića, specijaliste ortopedije koji uz svoj stalni angažman u Specijalnoj bolnici za ortopediju Dr. Nemec, često gostuje i u dubrovačkim poliklinikama. A u Dubrovnik ga je, kao što se već i zna, dovela ljubav prema Deši Tešanović s kojom je lani izrekao sudbonosno “da” u Crkvi sv. Vlaha.

Hobi dr. Perkovića je izrada predmeta od drva, a kolijevka za prinovu u obitelji definitivno je njegov najzahtjevniji rad dosad. I, kao mali kuriozitet, trebalo je to biti iznenađenje. I bilo je. I te kakvo!

-Kolijevka mi je prvi ozbiljniji rad sa drvom, nacrte sam dobio od poznatog brodomaketara Željka Skomeršića sa Krka, a potom sam ih izmijenio do dimenzija standardne kolijevke, te uz tatine savjete sam počeo raditi. Moj otac je, naime, sam napravio nekoliko jedrilica, pa mi je njegovo iskustvo u svemu tome bilo dragocjeno. Radio sam četiri mjeseca, uglavnom vikendima, koliko su mi ostale obveze dopuštale. Neki dijelovi, savijanje drveta i lijepljenje oplate su mi uzeli jako puno energije i vremena jer sam prvi put u životu to radio – kazao nam je dr. Perković koji je, skromno kaže, dosad izradio “nešto namještaja”, između ostalog namještaj po mjeri za svoju studentsku sobu, stolicu, škrinjicu s ladicama. Ništa veliko, ponovno ističe. Hm, kako za koga, promislite u sebi na te njegove riječi.

  • -Drvo me smiruje i opušta. Ovakvi projekti zahtijevaju dosta promišljanja i iznalaženja rješenja, lijep je osjećaj kada se to rješenje realizira – pojašnjava nam svoj afinitet prema ovom zanimljivom, ali i zahtjevnom hobiju.
  • -Kada sve podvučem, osjetio sam duboku potrebu da ovo napravim, puno sam uživao i još češće se mučio kroz izradu, ali vidjeti ju kako se ljulja i čekati bebu u njoj, neopisiv je osjećaj – dodaje.

Hobi dr. Perkovića podsjetio nas je na priču koju smo radili s dr. Dankom Cerenkom, kojemu je hobi izrade nakita, otvorio na sudbonosan način put ka specijalizaciji otorinolaringologije u kojoj je postigao svjetski uspjeh. Zbog manuelne spretnosti, odlučio se za najfinije operacije uha.

Možemo li i s njegovim hobijem povući paralelu, budući u spektru svojih operacija dr. Perković ima i zahtjevne operacije stopala?

– U samoj obradi drveta sam napredovao puno, istina, ali kirurgiju radim niz godina i mislim da je to ipak zaseban manualni nivo – odgovara dr. Perković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here