Tamara Perko, predsjednica Hrvatske udruge banaka, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala uvođenje eura kao i kako su se banke prilagodile novoj valuti.

“Sve radi i sve je po planu. Sve ono što je bilo planirano da proradi – radi, kreditne kartice, debitne kartice, kod velike većine banaka i mobilno bankarstvo. Negdje još čekamo, ali bit će to danas tijekom dana. U poslijepodnevnim satima bi trebalo apsolutno sve raditi”, rekla je Perko.

Dodala je da su u novogodišnjoj noći pratili kako su kod banaka tekle migracije. “Sve je išlo po planu i kod nekih banaka i bolje od plana. Nije bilo nekih većih poteškoća”, rekla je Perko.

“Sam proces prelaska kune na euro je bio jedan od najzahtjevnijih procesa u bankarstvu, ako ne i najzahtjevniji. Sve su banke radile na tome da prođe što bezbolnije i da djelatnici budu educirani i da sve dalje ide svojim tijekom”, rekla je.

Upitana mogu li se sada očekivati niže kamate na kredite, Perko je rekla da se u obzir treba uzeti cijela situacija.

“Zbog ulaska u eurozonu sigurno će se smanjivati kamate, ali postoji i rast kamatnih stopa u okruženju pa možemo reći da će rast kamatnih stopa biti blaži u odnosu na rast kamatnih stopa zemalja u eurozoni i niži u odnosu na zemlje u kojima nije uveden euro”, rekla je Perko, dodavši da će se na tome najbolje vidjeti sve prednosti europske valute.

Što se samog rasta kamata, predsjednica HUB-a rekla je da na to utječe puno makroekonomskih faktora te da je Europska središnja banka najavila da će i dalje nastaviti s njihovim rastom.

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here