Dubrovački HSLS je poslao priopćenje s prijedlogom povodom 100. godišnjice rođenja velikog Đura Pulitike.

Obilježimo 100. godišnjicu rođenja jednog od najvećih dubrovačkih i hrvatskih kolorista te Put od Bosanke preimenujmo u Ulicu Đura Pulitike

Ove, 2022. godine obilježava se 100. godišnjica  rođenja jednog od najvećih i najznačajnijih dubrovačkih i hrvatskih slikara, Đura Pulitike koji se 26. siječnja 1922. godine rodio na Bosanci.

Nažalost, Dubrovnik očito još uvijek nije svjestan značaja svoga likovnog  velikana, dobitnika niza nagrada  poput godišnje  Nagrade Vladimir Nazor 1983., Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 1993. godine te Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1997. godine i  koji zajedno sa Antunom  Maslom i Ivom Duličićem  čini slavni  dubrovački slikarski trio.

Stoga dubrovački HSLS predlaže da se u spomen slavnog koloristu u ovoj godini povodom 100. godišnjice njegova rođenja, sadašnja ulica Put od Bosanke preimenuje  Ulicu Đura Pulitike. Upravu tom ulicom Đuro Pulitika spuštao se u Grad , a način na koji  ga je gledao prenosio je na svoja platna. Stoga predlažemo Gradskom vijeću Grada Dubrovnika da ako ne na ovoj , a onda na idućoj na dnevni red uvrsti točku o preimenovanju Ulice Put od Bosanke u Ulicu Đura Pulitike – predsjednik gradske organizacije HSLS Dubrovnik Miho Baće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here