Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u srijedu je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za listopad i studeni, pri čemu i dalje potpuni iznos potpore mogu ostvariti poslodavci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.

Za program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za listopad zahtjevi će se zaprimati od 8. studenoga do 25. studenoga. Potpora će se, kako navode iz HZZ-a, odobravati za radnike zaposlene najkasnije 30. rujna i to poslodavcima koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 28. veljače ove godine.

Za program zadržavanja radnika u djelatnostima smanjene gospodarske aktivnosti za studeni zahtjevi će se zaprimati od 29. studenoga do zaključno 22. prosinca, a potpora će se odobravati za radnike zaposlene najkasnije 31. listopada i to poslodavcima koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 28. veljače.

Iz HZZ-a u priopćenju navode kako će potporu za listopad i studeni moći ostvariti poslodavci iz sektora administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, što uključuje samo djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing) i putničke agencije, organizatore putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima. Također, mjera se odnosi i na sektor zabave i rekreacije, umjetničke i zabavne djelatnosti, zabavne i rekreacijske djelatnosti i proizvodnju i prikazivanje filmova i video filmova, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa te distribucija istih.

Nadalje, navode iz HZZ-a, mjera se odnosi i na organizatore kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, organizatore sajmova i vjenčanja, te prateće djelatnosti poput tvrtki za najam opreme, audio i video snimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana te ostale tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja. Tu su i prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača, prijevoz i skladištenje – ostali kopneni prijevoz putnika isključivo čarterske vožnje, izleti i druge povremene prijevozne usluge te djelatnosti pripreme i usluživanja pića – isključivo noćni klubovi i disco klubovi. Prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here