Zaplovio je prvi vatrogasni brod na otoku Korčuli. Riječ je o brodu SAS-VEKTOR CROLINE 38 PATROL izgrađenom 2012. od stakloplastike, a do sada je pod imenom Sv. Matej IV bio u službi Carinske uprave Dubrovnik, javljaju iz DVD-a Smokvica.

Duljina broda je 10,6 m, širina 3,65 m a pokreću ga 2 motora CUMMINS QSB 5,9 od 425 KS svaki. Putna brzina broda je 26 čvorova a maksimalna 36 čvorova. Brod će se koristiti za prijevoz vatrogasaca na požarište, traganje i spašavanje na moru, protupožarno izviđanje te za sve ostale zadatke.

Planirano je opremanje broda vatrogasnim topom kako bi se omogućila sposobnost gašenja plovila morem i pjenilom, a do tada će brod biti opremljen priručnim sredstvima za gašenje. Također je planirano i opremanje branama za sprječavanje onečišćenja na moru. Brod je stacioniran na sredini otoka, u Brni, te u najkraćem roku može djelovati u akvatoriju otoka Korčule i Lastova, a prema potrebi i dalje.

U čast sv. Stjepana, jedinog sveca koji u Brni ima svoju crkvicu, vatrogasni brod nosi isto ime.

Korčulanski vatrogasci zahvaljuju Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstvu financija, bez čije velike pomoći vatrogasnog broda na Korčuli ne bi ni bilo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here