Još nije službeno ni otvoren, a Pelješki most već postaje tema zbog ekoloških nepravilnosti u njegovoj izgradnji pa će najveći i najskuplji hrvatski infrastrukturni projekt biti prijavljen Europskoj komisiji, piše Morski.hr.

Građanska incijativa okupljena oko ekološkog projekta “Mračna strana svjetla”, a čiji je cilj smanjenje svjetlosnog onečišćenja radi očuvanja zdravlja ljudi, bioraznolikosti, energetske učinkovitosti i prirodnog noćnog neba, prijavit će Pelješki most Europskoj komisiji zbog, kako su naveli na svojoj Facebook stranici, rasvjete koja je protuzakonita.

Ističu kako je Pelješki most građen u zaštićenom području, posebnom rezervatu prirode Malostonski zaljev i Malo more koji postoji još od 1983. godine te da zakon jasno određuje kako u zaštićenim područjima sva rasvjeta mora biti temperature boje svjetla ispod 2200K. No tehničke karakteristike svjetiljki na Pelješkom mostu jasno pokazuju da je temperatura 3000K što znači da se sva postojeća rasvjeta morati promijeniti i uskladiti sa Zakonom.

Iz inicijative koja u svojim redovima, između ostalih, okuplja stručnjake za rasvjetu, ekologe, zoologe i astronome, kažu da posjeduju podatke koji ukazuju da cestovna rasvjeta na mostu nije u skladu s odredbama Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja.

Više pročitajte ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here